04 February, 2010

Україна посіла друге місце за кількістю померлих від раку в Європі

4 лютого в усьому світі відзначається День боротьби проти раку.

Цей щорічний захід було створено Міжнародним союзом проти раку, щоб сфокусувати увагу громадськості до цієї глобальної проблеми.

Тема цього року Раку теж можна запобігти нагадує всім прості заходи з профілактики небезпечного захворювання. До них відносяться утримання від вживання тютюну, здорове харчування, регулярна фізична активність і помірне вживання алкоголю.

Згідно з оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), Угорщина займає перше місце в Європі за кількістю мешканців, що померли від раку. На кожні 100 тис. мешканців Угорщини припадає 458 смертельних випадків від цього захворювання, заявили в середу представники Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Росія і Україна займають друге місце за кількістю мешканців, що померли від раку. У цих країнах на кожні 100 тис. осіб припадає 347 смертельних випадків.

Незважаючи на зусилля, що вживаються щодо зниження обсягів вживання тютюну, рак легенів залишається головною причиною смертності.

Як заявили представники ВООЗ, кількість смертельних випадків, викликаних раком, в Європі поступово збільшуватиметься.

У найближчі десять років рак забере життя 84 млн осіб, якщо не вжити рішучих заходів, зазначає ВООЗ.

При цьому, як зауважують експерти, можна було б запобігти до 40% випадків захворювання на рак, якщо б люди вели здоровий спосіб життя і поліпшили механізми виявлення раку.

Нагадаємо, що в 2000 році, за приблизними підрахунками ВООЗ, в усьому світі рак було діагностовано в 11 мільйонів осіб, від онкологічних захворювань померли 7 мільйонів, загальна ж кількість хворих досягала 25 мільйонів людей. До 2030 року кількість нових діагнозів може зрости до 27 мільйонів, а кількість пацієнтів, що живуть з раком, досягне 75 мільйонів.

korespondent.net

No comments: