18 February, 2010

ВР прийняла закон про держпідтримку національних фільмів

Верховна Рада України внесла зміни до Закону України Про кінематографію та інших законів України щодо підтримки виробництва національних фільмів.

Даний закон передбачає, що суб'єкти кінематографії звільняються від орендної плати за землю. Також їм дозволяється включати в собівартість кінопродукції суму витрат на страхування виробництва фільму та отримання фінансових гарантій виробництва фільму в розмірі до 10% кошторисної вартості стрічки.

Закон також передбачає звільнення від сплати ПДВ від реалізації кінопродукції суб'єктом кінематографії та обіг коштів з реалізації прав на використання кінопродукції.

Передбачається звільнення від податку на додану вартість обігу коштів з реалізації робіт і послуг з виробництва, тиражування, прокату і показу фільмів.

Також не підлягає оподаткуванню прибуток, отриманий суб'єктами кінематографії від реалізації кінопродукції, або прав на її використання в частині, що відраховується до державного бюджету.

Згідно із законом, сума витрат і субсидій на фінансову підтримку кінематографії виділяється окремою статтею в державному та місцевих бюджетах. З метою фінансової підтримки національної кінематографії Кабінет міністрів створює спеціальний рахунок фінансової підтримки національної кінематографії, на який перераховуються збір на розвиток національної кінематографії.

Крім того, створюється Рада управління коштами спеціального рахунку фінансової підтримки національної кінематографії. Положення про Раду затверджується Кабінетом міністрів України. Голова Ради та його заступник обираються на його зборах більшістю від загальної кількості членів Ради.

Також, відповідно до закону, фільмокопії та вихідні матеріали фільмів документального характеру кіноперіодики творів кіно-і відеолітопису (кіно-, видеодокумент) створені повністю або частково за кошти державного бюджету України, а також фільмокопії фільмів документального характеру, кіноперіодікі, творів кіно-і відеолітопису, створені в Україні за кошти юридичних осіб приватної форми власності і фізичних осіб, зберігаються в державному кінофотофоноархіві відповідно до закону.

Нагадаємо, що у вересні 2009 року Національна спілка кінематографістів України звернулася до української влади з проханням "зупинити процес знищення національного кінематографу".

За даними Союзу, фінансування кінематографа в Україні в 10 разів менше, ніж у Казахстані, і в 446 разів менше, ніж у Росії. Так, у 2009 році бюджет кіно в Україні склав 5 млн. бюджетних гривень і практично нульовий показник щодо нинішнього виробництва повнометражних ігрових фільмів для кінотеатральної мережі (для порівняння - в Росії - $ 283 млн. і 70 кінострічок у виробництві).

korespondent.net

No comments: