17 February, 2010

Політолог: Скасування місцевих виборів в Україні є загрозою демократії

Скасування Верховною Радою місцевих виборів 30 травня є загрозою демократії в Україні, заявив генеральний директор Інституту Горшеніна Кость Бондаренко в рамках свого візиту в Брюссель.

"У ході місцевих виборів можуть вийти на перший план нові лідери регіональних еліт. Фактично - нове покоління політиків. Зрозуміло, що для чинних лідерів це певна загроза", - заявив він.

Бондаренко також зазначив, що другою причиною можуть бути домовленості Партії регіонів з фракцією НУ-НС, для якої вибори не вигідні.

Разом з тим видання зазначає, що в ЄС з подивом і побоюванням сприйняли рішення Верховної Ради про скасування місцевих виборів, особливо враховуючи, що це один з перших серйозних кроків після обрання Президентом Віктора Януковича.

Нагадаємо, 16 лютого, Рада скасувала постанову про призначення виборів до місцевих органів влади на 30 травня. Рішення про відстрочення виборів було ухвалене на засіданні погоджувальної ради у зв'язку з тим, що відповідно до законодавства вибори повинні проводитися виключно за кошти державного бюджету. Водночас, держбюджет на 2010 рік не прийнятий.

Це рішення підтримали 250 депутатів (Партія регіонів - 169, НУ-НС - 32, КПУ - 27, Блок Литвина - 19, БЮТ - 1, позафракційні - 2).

Лідер Сильною України Сергій Тігіпко різко розкритикував дане рішення. "Аргументація перенесення відсутністю бюджету - просто смішна. А якщо депутати взагалі не приймуть бюджет? Тоді, виходить, треба відмовлятися від будь-яких виборів і консервувати владу в її нинішньому вигляді", - припустив Тігіпко.

korespondent.net

No comments: