25 January, 2010

Тисячі британських фотографів вийшли на демонстрацію через заборону фотографувати на вулиці

Більше двох тисяч британських фотографів провели в Лондоні демонстрацію з вимогою не обмежувати їхнього права фотографувати на вулиці. За їхніми словами, поліцейські занадто часто підозрюють їх у намірі влаштувати теракт.

За словами демонстрантів, більшість з яких - професійні фотографи, поліція під приводом боротьби з тероризмом останнім часом часто перевіряє вміст рюкзаків фотографів, вимагає не знімати будівлі, або затримує з метою визначити особистість.

Формально поліцейські отримали це право після прийняття в 2000 році закону Про тероризм, 44-а глава якого дозволяє в певних районах Британії затримувати і проводити обшук людей без спеціального дозволу, пише видання Guardian.

Здійснювати це право щодо фотографів правоохоронці почали відносно недавно. Це і призвело до акції, яка отримала назву Я - фотограф, не терорист!

"Робити фотографії в публічних місцях - право кожного, і ми хотіли б про це нагадати", - пояснив мету акції фотограф Guardian Марк Веллі. - "Те, що до професійних фотографів зараз особливе ставлення, стало очевидним. І це не тому, що ми "підозрілі"- а тому що ми фотографи".

Раніше Європейський суд з прав людини вже визнав, що використання принципів антитерористичного закону щодо фотографів і мирних демонстрантів - "недостатньо виправдане".

Демонстранти пройшлися центром міста, постійно фотографуючи будівлі і людей навколо. А завершилася акція на Трафальгардській площі, яку демонстранти протягом 15 хвилин освітлювали своїми фотоспалахами.

bbc.ua

No comments: