19 January, 2010

ПАРЄ хоче засудити злочини комунізму

В Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка ще у січні 2006 року схвалила доповідь під назвою "Необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів", прагнуть реалізувати рекомендації цього документу в життя.

Зараз під егідою ПАРЄ і за участю її депутатів активно працює Платформа Європейської пам'яті та совісті, яка об'єднала 26 організацій із 19 країн Центральної та Східної Європи, що займаються дослідженням злочинів комуністичних режимів. Серед учасників платформи і Український інститут національної пам'яті.

Реєстр злочинів комунізму

Вже наприкінці лютого члени Платформи планують провести у Празі конференцію, на якій хочуть спробувати звести воєдино всі основні злочини, скоєні за комуністичних часів в Європі.
депортації

Сталінські депортації - також злочин тоталітаризму, вважають у ПАРЄ


Президент Політичного комітету ПАРЄ, який водночас був доповідачем з цього питання у січні 2006-го, Горан Ліндблад так пояснив кореспонденту Бі-Бі-Сі основні цілі конференції: "Перша мета - зрозуміти обсяги всіх тих злочинів, що були скоєні комуністичними режимами, і звести разом всю наявну на сьогодні інформацію. Ну а по-друге, ми би хотіли визначити шляхи, якими можна притягнути до відповідальності виконавців та організаторів цих злочинів".
жертви репресій

У Росії вшановують жертв комуністичних репресій

Під час короткого брифінгу в Брюсселі, що відбувся 18 січня, кілька учасників Платформи представили лише невеличкий обсяг інформації щодо дій тоталітарних режимів, які привели до масових переселень, вигнань і знищення мільйонів людей по всій Східній Європі.

Латвія, Словенія, Чехія, Румунія, Польща... в кожній із цих країн схиляють голови не лише на честь жертв фашистського режиму Гітлера, але й на честь жертв власних, прорадянських режимів Чаушеску, Кадара, Живкова та інших.

Нюрнберг-2?

При цьому в багатьох країнах виконавці та організатори злочинів проти людства продовжують жити спокійним життям. Саме тому пан Ліндблад не виключає можливості проведення другого Нюрнбергу, але вже для засудження злочинів комуністичних режимів.

"Я в звичайному житті дантист, і тому не хотів би відповідати на юридичні запитання. Однак я вважаю, що якщо є якісь справи, які вважаються злочинами проти людства, що якраз є сферою компетенції Європейського суду з прав людини, тоді вони мають розглядатися в міжнародних судах. Можливо, це була б гарна ідея - провести щось на зразок Нюрнберзького процесу, але проти комуністичних режимів, хоча це може не отримати значної підтримки. Тому потрібно максимально намагатися вирішувати ці справи локально і передавати справи до Європейського суду з прав людини, якщо це буде потрібно," - сказав Президент Політичного комітету ПАРЄ.
акція

Україна пам'ятає: вшанування жертв Голодомору

В цьому контексті пан Ліндблад позитивно оцінив рішення, схвалене Київським апеляційним судом 13 січня цього року, згідно з яким визнано, що Йосиф Сталін (Джугашвілі), В'ячеслав Молотов (Скрябін), Лазар Каганович, Павло Постишев, Станіслав Косіор, Влас Чубар і Мендель Хатаєвич скоїли в Україні злочин геноциду в 1932-1933 роках.

"Голодомор був штучно створений комуністичним режимом. Був голод і в інших частинах Радянського Союзу, теж місцями штучний, однак це не йде в порівняння з Голодомором, коли така велика кількість людей була вбита, коли людям постійно відмовляли в користуванні продовольством, яке було викрадене у селян, яких називали "кулаками", - наголосив президент Політичного комітету ПАРЄ.

При цьому він висловив переконання в тому, що рішення Київського апеляційного суду стане суттєвим внеском у справу засудження злочинів комуністичних режимів у Європі.

bbc.ua

No comments: