02 December, 2009

Кабмін схвалив річну програму з підготовки України до набуття членства в НАТО

Кабінет міністрів України схвалив проект Указу Президента Про затвердження Річної національної програми на 2010 рік з підготовки України до набуття членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Про це повідомив сьогодні журналістам міністр Кабінету міністрів Петро Крупко.

"Проект указу Президента схвалений, і він буде поданий Президентові України", - зазначив він.

Нагадаємо, 21 листопада Міністерство закордонних справ України повідомило, що посли країн-членів НАТО підтверджують, що їхні держави підтримують рішення, прийняті на саміті цієї організації в Бухаресті (Румунія) у квітні 2008 року щодо євроатлантичних прагнень України.

4 жовтня заступник міністра оборони США Олександр Вершбоу заявив, що на шляху до НАТО Україна сама собі створює багато перешкод.

Президент України 23 вересня під час зустрічі в Нью-Йорку з Генеральним секретарем НАТО запросив його побувати найближчим часом в Україні з візитом. 30 вересня Ющенко спрогнозував, що ідея вступу України до НАТО набуватиме серед українців дедалі більшої популярності.

***

3 квітня минулого року на Бухарестському саміті НАТО Україні відмовили в отриманні ПДЧ. При цьому країни-члени альянсу погодилися, що Україна рано чи пізно обов'язково стане членом альянсу. Питання щодо надання Києву ПДЧ перенесли на грудень. І якщо навколо Бухарестського рішення НАТО практично до останньої хвилини була інтрига, то в тому, що в грудні Україні ПДЧ не бачити, ні в кого сумнівів не було. Напередодні вирішального засідання Ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ все частіше з вуст представників альянсу звучали заяви про неготовність України до такого кроку. І нарешті, під час самого засідання питання навіть не порушували. Як результат - НАТО запропонувало Україні новий формат відносин у рамках так званої річної національної програми.

korespondent.net

No comments: