16 December, 2009

Досвід бідних країн: безробітним в ЄС даватимуть мікрокредити

Починаючи з 2010 року, в країнах Європейського союзу даватимуть мікрокредити безробітним, які почнуть власну справу. Відповідна соціальна ініціатива запозичена з досвіду країн, що розвиваються.

У вівторок Європейський парламент ухвалив постанову, в якій закликав країни ЄС надавати представникам найбідніших верств населення кредити до 25 тисяч євро. Позики мають видаватися приватним підприємствам з річним оборотом до двох мільйонів євро, в яких працюють до десяти співробітників. Європейська комісія вже надала на підтримку мікрокредитування 100 мільйонів євро на наступні чотири роки.

«Економічна криза залишила без роботи мільйони європейців. Мікрокредити дають безробітним другий шанс»,- заявила євродепутат від Франції Перванш Бере, представляючи ініціативу у Страсбурзі. Гроші мають надаватися через Європейський інвестиційний банк та Європейський інвестиційний фонд. Аби проект запрацював, залишилося лише дістати підтримку Ради міністрів ЄС.

«Сидять перед телевізором, як зомбі»

Лауреат Нобелівської премії миру Мухаммад Юнус під час нещодавнього візиту до Німеччини закликав уряд у Берліні давати безробітним мікрокредити на початок власної справи. Адже довгострокові виплати з безробіття, на переконання ідеолога мікрокредитування, лише позбавляють людей ініціативи. «Здібні люди не мають сидіти перед телевізором, немов зомбі, і нічого не робити»,- сказав Юнус в інтерв’ю виданню Spiegel Online.

2006 року Мухаммад Юнус отримав Нобелівську премію миру як ініціатор мікрокредитування для подолання бідності у країнах, що розвиваються. Заснований ним банк Grameen надає мікрокредити у Бангладеш та низці інших азійських країн.

Євген Тейзе/Захар Бутирський/ dpa, AFP | dw-world.de

No comments: