10 December, 2009

США виділили на переозброєння Іраку 3 млрд доларів. 85% цих грошей дісталося Україні

Вашингтон забезпечив Київ уже другим великим замовленням: США виділили на переозброєння Іраку 3 млрд доларів. Як пише Дело, 85% цих грошей дісталося Україні.

Як пише газета, Вашингтон забезпечив Київ уже другим великим замовленням на постачання військової техніки до Іраку. Раніше київський завод Авіант отримав замовлення на постачання шести військово-транспортних літаків Ан-32 для військово-повітряних сил Іраку. Загальна сума угоди склала понад $ 80 млн.

А минулого тижня державна компанія, що займається експортом та імпортом продукції і послуг військового та спеціального призначення, - Укрспецекспорт, уклала контракт на виробництво танків для іракської армії. Загальна сума угоди - $ 2,4 млрд. За даними Дела, це найбільше замовлення на постачання військової техніки за всю історію України.

Експерти зазначають, що у виборі Іраком української військової техніки не останню роль відіграла позиція саме Вашингтона, оскільки він фактично, пише Дело, контролює політику, що проводиться владою цієї країни. До того ж постачання як танків, так і літаків фінансуватиметься за рахунок коштів, виділених урядом США в межах переозброєння армії Іраку. Усього США виділили на цю програму $ 3 млрд, з них $ 2,48 млрд дістанеться Україні.

Аналітики впевнені, що Вашингтон пішов на цей крок не випадково. "У понеділок у США були представники Міноборони України, які з Держдепартаментом США підписали меморандум. Даний документ свідчить про те, що Америка братиме участь у ліквідації українських ракетних комплексів Р-300 (Скад). Не відкидається, що ці дві події - постачання танків до Іраку і підписання меморандуму - взаємозалежні", - заявив військовий експерт Олександр Маначинський.

Як пише Дело, ракетний комплекс Скад створено наприкінці 1950-х, і він здатний нести ядерний заряд. У 1998 році всі комплекси, що є у Збройних сил України, було зведено в три ракетні бригади 1-ої ракетної дивізії. У кожній бригаді - близько 18 Скадів. За всі роки незалежності Р-300 були приводом тиску з боку Вашингтона.

Довгий час США фактично вимагали, щоб Україна порізала свої Скади, аргументуючи це приєднанням до міжнародного Режиму з контролю за ракетними технологіями (РКРТ) і домовленостям, що існують щодо ракет середньої та малої дальності (РСМД). Так, Україні, згідно з цими документами, заборонено мати ракети з радіусом дії понад 500 км.

Але насправді, пише газета, ні під один із цих договорів Р-300 не підпадав, бо даний ракетний комплекс може працювати тільки на відстані до 300 км. Проте цього тижня Вашингтону все-таки вдалося домогтися свого. Проект з утилізації Р-300 передбачається реалізувати до 2015 року.

"Таким чином Україна поставить крапку в питанні ліквідації на своїй території носіїв ядерної зброї і зброї масового знищення", - пояснив рішення тимчасово виконуючий обов'язки міністра оборони України Валерій Іващенко. Він також зазначив, що найближчим часом сторони визначать обсяг роботи та генерального підрядника. Фінансувати утилізацію Скадів будуть США.

Як повідомлялося, за словами кандидата в президенти України, екс-міністра оборони Анатолія Гриценка, Київ поставить Багдаду, зокрема, 420 бронетранспортерів БТР-4, шість літаків для комерційних вантажних перевезень Ан-32Б. Угода також передбачає ремонт і відправку до Іраку двох військових вертольотів Мі-8Т.

За оцінкою голови Центру досліджень армії конверсії та роззброєння України Сергія Згурця, угода стане найбільшою за всю історію України і зможе вивести країну до числа найбільших постачальників зброї у світі в цьому році.

korespondent.net

No comments: