02 November, 2009

Squatteři uctili památku dělníků ze Soukenické ulice

Kolektiv Milada uspořádal 2. listopadu pietní akt k uctění památky obětí tragické události v pražské Soukenické ulici, kde v sutinách zříceného domu zahynuli čtyři dělníci.

Praha - Squatteři, kteří bydlí v pražské Truhlářské ulici, uctili památku čtyř dělníků z nedaleké Soukenické ulice. Ti zde zahynuli před měsícem, když se zřítily stropy opravovaného domu. Před domem se shromáždilo asi pět desítek příznivců squatterů i několik lidí z okolí. U vstupní brány na zeď připevnili pamětní desku. Akcí chtěli připomenout nejen neštěstí, ale také upozornit na chátrání domů a na špatné pracovní podmínky zahraničních dělníků, kteří v Česku pracují.

Na klidné shromáždění dorazilo navzdory sychravému počasí více než 50 lidí. Na zeď připevnili desku s nápisem "Památce obětí 2.10.2009".

"O tragédii v Soukenické se bezprostředně poté hodně mluvilo a psalo. Brzy ale vše utichlo. My se s tím spokojit nechceme," řekl shromážděným za squattery Jan Němec.

Upozornil, že řada domů chátrá a státní správa s tím nedokáže nic dělat. "Kdyby dal stát malou část prostředků potřebných k zákroku proti squatterskému pokusu 12. září na stavební dozor, nemuselo k tragédii dojít," dodal Němec.

V Soukenické ulici se 2. října zřítily stropy v opravovaném domě, sutiny usmrtily čtyři zahraniční dělníky. "To, že zde zahynuli zahraniční dělníci, není žádná náhoda," zdůraznil Němec. Vůči pracovníkům z ciziny si zaměstnavatelé podle něho více dovolí. Shromáždění trvalo asi půl hodiny.

"Tragická událost v Soukenické ulici nás zasáhla o to silněji, že se stala pouhých sto metrů od Truhlářské," uvedla teta Milada, která zastupuje kolektiv lidí, kteří obývali do konce června vilu Milada. Z té je vystěhovala bezpečnostní agentura, kterou si najal správce nemovitosti, Ústav pro informace ve vzdělávání.

Uctít oběti neštěstí se chystá i starosta městské části, který se 5. listopadu zúčastní bohoslužby v kostele sv. Františka Serafínského na Křižovnickém náměstí, která bude věnována obětem tragédie.

Podle magistrátu a Prahy 1 odpovědnost za neštěstí nese stavební firma a stavbyvedoucí. Firma na místě údajně prováděla práce, na které neměla stavební povolení. Zástupci firmy vinu popřeli. Stavební úřad pro Prahu 1 rozhodl, že zřícená část budovy bude zcela zbourána.

Vedoucí stavebního odboru Oldřich Dajbych dnes ČTK řekl, že nyní se zajišťuje stabilita zbylých částí zdí, aby kolem nich mohlo být postaveno lešení. Z něho budou dělníci trosky postupně odstraňovat. Připravuje se také zateplení odkrytých štítů sousedních domů polystyrenovými deskami.

Autor: ČTK | www.ctk.cz

No comments: