02 November, 2009

Chřipková epidemie na Ukrajině: 191.000 nemocných a 64 mrtvých

Kyjev - Již na 191.000 osob, z toho 83.000 dětí, bylo nakaženo v rámci chřipkové epidemie na Ukrajině.

Oznámila to s odvoláním na ukrajinské ministerstvo zdravotnictví agentura DPA. Dosud je hlášeno 64 úmrtí. Na epidemii se podle oficiálních zdrojů podílí především klasická sezonní chřipka; úřady zatím v celkové bilanci potvrdily jen čtyři smrtelné případy způsobené virem H1N1, který vyvolává takzvanou prasečí chřipku.

Jedno úmrtí v důsledku obávané nové nemoci oznámilo ministerstvo zdravotnictví a tři další Rada národní bezpečnosti a obrany. Podle ministerstva zdravotnictví bylo v zemi zaznamenáno 14 případů nákazy "prasečí chřipkou".

Nejvíce zasažen chřipkovou vlnou je západ země, především oblast kolem Lvova. V zemi podle médií vypukla panika: lidé vykupují vhodné léky i ochranné roušky a mnohé lékárny zareagovaly zdražením.

O víkendu ukrajinský prezident Viktor Juščenko požádal Spojené státy, Evropskou unii, NATO a sousední země o pomoc v boji proti vlně onemocnění.

Do Kyjeva v noci na dnešek dorazila první letecká zásilka 16 tun antivirotického léku Tamiflu považovaného za účinný prostředek proti takzvané prasečí chřipce. Podle premiérky Julije Tymošenkové Ukrajina lék zakoupila ve Švýcarsku a zaplatila za něj 2,5 milionu dolarů. Šéfka vlády podle agentury ITAR-TASS oznámila, že Ukrajina už má 650.000 dávek tohoto léku, což prý až třikrát převyšuje potenciální potřebu. Lék ale zatím není v lékárnách a bude se distribuovat výlučně prostřednictvím nemocnic. Podle Tymošenkové se tím má zabránit spekulacím. Lék se má prodávat za 8,5 dolaru, ale v některých soukromých lékárnách byl prý k dostání až za desetinásobek. Tymošenková pohrozila, že majitelé těchto lékáren budou trestně stíháni.

V rámci boje proti chřipce Ukrajina minulý týden ve všech školách a školkách vyhlásila třítýdenní prázdniny. Na stejnou dobu byly zrušeny všechny veřejné akce, a to včetně předvolebních. Prezidentské volby se mají konat 17. ledna. Na ukrajinských hranicích, na letištích, na nádražích a v přístavech byla kvůli epidemii zpřísněna lékařská kontrola.

Autor: ČTK | www.ctk.cz

No comments: