03 November, 2009

Є підпис Клауса на Лісабонській угоді. Європа радіє

Чеський президент Вацлав Клаус підписав рішення про ратифікацію Лісабонської угоди. Таким чином, пакет реформ ЄС може набрати чинності та зробити альянс 27 держав більш дієздатним і демократичним.

Свій підпис Клаус поставив через якісь години після того, як Конституційний суд оголосив своє рішення щодо цього документу. Суд відхилив скаргу групи сенаторів та заявив, що Лісабонський договір жодним чином не суперечить основному закону Чехії. До завершення процесу ратифікації угоди, котра має стати новим базовим договором ЄС, досі бракувало лише підпису чеського президента.

Підписавши пакет документів, президент Клаус сказав, що поважає висновок високої судової інстанції, хоча й глибоко з ним не згодний. Багатьох оглядачів здивувало, наскільки швидко цього разу діяв чеський глава держави. Були побоювання, що Клаус, як і у місяці перед цим, знайде якусь зачіпку, щоб уникнути підписання небажаного документа, адже парламент Чехії схвалив Лісабонську угоду ще на початку року.

Шлях маленьких кроків

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу висловив своє задоволення та закликав якнайшвидше обрати президента Європейської Ради та верховного представника, котрий опікуватиметься зовнішніми відносинами і політикою безпеки. Обидві ці посади тісно пов’язані з реалізацією реформи Європейського союзу.

Не в останню чергу від події, що сталасяу вівторок, виграє Україна. Адже тепер в Брюсселя розв’язані руки для подальших кроків у розвитку ЄС, зокрема процесу розширення його кордонів на Схід. Щоправда, скептики зауважують, що довгий процес ухвалення спершу євроконституції, а потім Лісабонської угоди та її ратифікації показав, що ЄС і далі буде рухатися лише маленькими кроками.

Автори: Захар Бутирський / Бернд Ріґерт Редактор: Наталя Неділько | dw-world.de

No comments: