12 November, 2009

Німеччина: Масштаби студентських протестів зростають

Акції протестів у вищих навчальних закладах проходять вже по всій Німеччині. Студенти блокують лекційні зали вже у 20 містах. Вони вимагають безкоштовної освіти і кращих умов для навчання.

Протести здебільшого проходять мирно – керівництво навчальних закладів, як правило, не втручається. Однак подекуди ректорати вдаються до жорстких заходів. Зокрема, у Тюбінгені на виклик ректора у четвер приїхала сотня поліцейських. Правоохоронці силою звільнили найбільшу лекційну залу університету, яку студенти блокували протягом тижня. За послугами поліції звернувся і ректор університету Мюнстера. Однак силовий сценарій поки залишається винятком. У Білефельді, Гайдельберзі, Майнці, Дрездені, Потсдамі та інших містах блокування проходить абсолютно мирно.

Гроші беруть, а умови не покращуються?

Студенти вимагають скасування плати за освіту. Вони також обурені тим, що попри запровадження платні у 500 євро, умови навчання не покращуються: лекційні зали і надалі переповнені, місць у гуртожитках катастрофічно бракує. Крім того, багатьох не влаштовують жорсткі обмеження при зарахуванні на магістерські програми.

17 листопада очікується центральна акція протесту. Приєднатися до блокування навчального процесу обіцяють студентські організації у близько ста вищих навчальних закладах.

Міністр заперечує

Міністр з питань науки землі Північний Рейн - Вестфалія Андреас Пінкварт розкритикував організаторів студентських протестів. На думку політика, вони не розбираються у суті проблем розвитку вищої освіти. Пінкварт відкидає звинувачення у неефективному використанні коштів, які стягуються зі студентів. За його словами, всі кошти скеровуються на поліпшення умов навчання, і це питання перебуває на контролі міністра. Крім того, постійно збільшується фінансування досліджень, запевняє Пінкварт. За останні роки земельний уряд збільшив фінансування на півмільярда євро.

Євген Тейзе/Леся Юрченко/dpa,AP | dw-world.de

No comments: