06 November, 2009

Сербія до кінця року хоче подати заявку на вступ до ЄС

Цього тижня комісар ЄС з питань розширення Олі Рен наголосив на поступі цієї країни в питанні втілення в життя реформ. Таким чином членство в Євросоюзі для Белграда стає дедалі реальнішою перспективою.

Ще до кінця року Сербія хоче подати до Брюсселя офіційну заявку на членство в Європейському союзі. Підґрунтя для такого кроку вже створене, заявив міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч. Цього тижня в бельгійській столиці він провів переговори з комісаром ЄС з питань розширення Олі Реном.

Єврокомісар задоволений успіхами

Замість критики Белграду тепер доводиться вислуховувати значно приємніші зауваження на свою адресу. «За останні дванадцять місяців Сербія досягла хорошого прогресу. Я хочу похвалити сербський уряд, парламент, громадянське суспільство за просування правових, демократичних і економічних реформ. Європейська ідея завоювала серця і розум сербського суспільства», - заявив Рен.

Уже в останньому звіті Єврокомісія вказала на відчутний поступ у розвитку країни й схвально відгукнулася на покращення співпраці Белграда з Міжнародним трибуналом з колишньої Югославії.

Щоправда, серед найбільших перешкод на шляху Сербії до ЄС називається той факт, що й через чотирнадцять років після закінчення боснійської війни не затримано колишнього командувача боснійсько-сербськими військами Ратко Младіча. Міжнародний трибунал ООН у Гаазі вимагає його видачі.

Белград відкидає закиди через Младіча


Сербський уряд відкидає закиди в тому, що начебто недостатньо робить для затримання військового злочинця. «Якби ми знали, де переховується Младіч, він би вже давно не був на свободі», - запевнив Вук Єреміч. За його словами, сербські правоохоронці «прочісують кожний квадратний кілометр країни» в пошуку Младіча, але поки що безрезультатно.

Нині кандидатами на вступ до Європейського союзу є Хорватія, Туреччина та Македонія. Потенційними кандидатами, крім Сербії, вважаються також Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Чорногорія, а також Ісландія.

Володимир Медяний/Тетяна Бондаренко/dpa/afp | dw-world.de

No comments: