17 November, 2009

Чехія і Словаччина відзначають 20-ту річницю оксамитової революції

Сьогодні, 17 листопада, Чехія і Словаччина відзначають 20-ту річницю початку "оксамитової революції" - безкровного повалення комуністичного режиму у Чехословаччині.

У центрі Праги люди пройдуть ходою слідами студентської демонстрації, з якої починалася революція. Потім на Народному проспекті виступить головний герой тих днів перший президент незалежної Чехії Вацлав Гавел. День повалення комуністичного ладу чехи тепер називають Днем боротьби за свободу і демократію.

Влада Праги вирішила по-своєму нагадати події того часу: сьогодні мешканці чеської столиці зможуть пробігтися магазинами за дефіцитом або постояти у довгій черзі за продуктами за соціалістичними цінами.

У найбільших містах Словаччини відбудуться виставки документів і фотографій, концерти і зустрічі з учасниками подій 17 листопада 1989. Однак у Словаччині, що проголосила державну незалежність 1 січня 1993, ювілейні заходи відбуваються скромніше, ніж у Чехії.

17 листопада 1989 поліція припинила в Празі мирну студентську демонстрацію. Масові виступи, що спалахнули вслід за цим, призвели до усунення комуністів від влади.

У 1990 році в Чехословаччині провели перші за більш ніж 40 років демократичні вибори. Ще через три роки країна розпалася на дві незалежні держави.

korespondent.net

No comments: