21 October, 2009

Портал для пошуку університету мрії

Молода німецька інтернет-фірма studdex.com допомагає студентам в усьому світі знайти підходяще місце для навчання за кордоном. Послуги поширюються також на літні школи й стипендії.

Світле приміщення на горищі одного з офісних будинків у центрі Берліна. Вся увага Фелікса Шульте та Лукаса Вреде прикута до настільного футболу, точніше – до збирання стола для цієї розваги. «Це вкрай важливо для нас, - пояснив Фелікс Шульте, - Річ у тім, що в нас працює багато програмістів, які цілий день сидять перед монітором. І для них важливо робити невеликі перерви, аби зіграти, наприклад, партію в настільний футбол».

Близько десяти працівників сидять за комп'ютерами й займаються тим, що розшукують і ставлять на веб-сторінку нові й нові університети. Власне в цьому й полягає головне завдання studdex.com: портал має допомогти студентам з усього світу швидко знайти для себе найбільш підходящий університет за кордоном. Фелікс Шульте вірить в успіх studdex, оскільки освіта – це важлива справа. «Навчання коштує чималих грошей і забирає три-чотири роки життя, а може й більше», - говорить він. І сюди слід додати ще й те, що таким чином визначається професійний шлях на наступні тридцять років.

З Казахстану - в Мексику

Ідея створити такий портал народилася тоді, коли його партнер і співзасновник фірми Лукас Вреде сам шукав для себе в інтернеті можливості для навчання за кордоном. Він був близький до розпачу, оскільки не міг знайти сторінку, яка б порівнювала університети. Тоді разом зі своїм другом дитинства, Феліксом, нині 25-річні юнаки й вирішили розробити власну пошукову машину – studdex.com. Швидко склали бізнес-план, знайшли інвесторів, Лукас полишив посаду проектного менеджера в Лондоні, Фелікс кинув вивчати економіку. І нарешті після річної підготовки три місяці тому веб-сторінка запрацювала.

Першим, хто знайшов для себе закордонний університет і вступив, був студент з Казахстану. Він тепер відправився на навчання до Мексики. «Цей юнак був дуже вдячний. Його університет у Казахстані не мав партнерства з мексиканською Альма-матер, але завдяки нам такий обмін став можливим», - сказав Лукас Вреде. «Без studdex цей студент мабуть ніколи б туди не потрапив».

Посередницькі послуги розширюються

Studdex допомагає планувати не тільки навчання в іноземному університеті, але також знаходить і резервує літні школи або мовні курси. В спеціальній пошуковій масці треба внести свої бажання стосовно навчання й країни. Щойно знайдено підходящий університет, через інтернет безплатно можна направити в Альма-матер свою заяву про прийом до ВНЗ.

Нині сторінка studdex домовилася про співпрацю із 150 університетами. Кожного тижня база даних поповнюється в середньому вісьмома новими вишами. Коли студента прийняли до університету і він заплатив збір за навчання, тоді Альма-матер відраховує певну частину суми берлінським підприємцям. З цього обидва засновники порталу й живуть.

Amazon для освіти

Ще одним видом сервісу, який пропонує studdex, є надання інформації про країну, систему освіти й можливості дістати стипендії. Про важливість таких деталей Фелікс Шульте й Лукас Вреде знають з власного досвіду. Так склалося, що через примхи долі їм доводилося жити в Дубаї, Великобританії, США, Чехії. «Ми помітили, що закордонний досвід допомагає людині рухатися далі», - поділився своїми думками Лукас Вреде. «Знайомишся з іншими людьми, іншими культурами, розширюєш свій кругозір. Крім того, починаєш краще розуміти глобальну економіку, стаєш толерантнішим до інших культур».

Не дивно, що й команда, яка працює в studdex, теж є досить різнобарвною: працівники походять з Польщі, Італії, Єгипту. Робоча мова, звичайно, англійська. Це входить до концепції амбітних засновників порталу. Зрештою studdex.com має стати першою адресою, що стосується надання послуг з пошуку місця для навчання. Фелікс Шульте мріє, що портал з часом перетвориться на своєрідний Amazon, який торгуватиме, однак, не книгами, а освітою.

Автор: Лідія Ляйперт / Володимир Медяний / Редактор: Євген Тейзе / dw-world.de

No comments: