21 October, 2009

Зрада Литвина: Спікер ВР закликав відмовитися від вступу в НАТО

Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступив за відмову України від вступу у НАТО. Один з депутатів від фракції блоку Литвина запропонував парламенту виключити з основних напрямів державної політики з питань національної безпеки набуття членства в НАТО.

"Ми повинні в усі зовнішньополітичні документи України внести відповідні зміни, що виключають положення щодо вступу країни в НАТО", - сказав спікер в інтерв'ю газеті Факти.

На думку Литвина, на сьогоднішній день Україна не має реальної перспективи вступу ні в НАТО, ані в Європейський Союз. Він вважає, що вступ України у міжнародні організації та укладання договорів, спрямованих на європейську і євроатлантичну інтеграцію, принесло країні більше проблем, ніж користі.

"Україна, після вступу у Світову організацію торгівлі (СОТ) перетворилася в ринок збуту низькосортних закордонних продуктів. Зараз знищуються залишки національного тваринництва. Далі: українською стороною підписано договір, і країна перетворилася на відстійник нелегалів", - підкреслив спікер.

Литвин запевнив, що зовнішньополітичний курс, що нав'язується владою з 2004 року, повністю провалився.

Водночас, депутат Верховної Ради від Блоку Литвина Сергій Гриневецький запропонував парламенту виключити з основних напрямів державної політики з питань національної безпеки України набуття членства в НАТО. Про це йдеться у законопроекті Про внесення змін до закону Про основи національної безпеки України (щодо пріоритетів національних інтересів), зареєстрованому в Раді.

Законопроектом пропонується закріпити, що основними напрямами державної політики з питань національної безпеки України є: забезпечення взаємовигідних відносин України із загальноєвропейською, євроатлантичною та регіональною системами колективної безпеки (шляхом постійного і насиченого діалогу, всебічного співробітництва у сферах, які становлять загальний інтерес), набуття членства в Європейському союзі.

Також пропонується закріпити, що пріоритетами національних інтересів України є: інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий і безпечний простір, розвиток рівноправних взаємовигідних відносин з іншими державами світу в інтересах України.

Згідно з чинним законодавством, основними напрямами державної політики з питань національної безпеки України є: забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональній системах колективної безпеки, набуття членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору (НАТО) при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Росією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу.

Як повідомлялося, в інтерв'ю Фактам Володимир Литвин також виступив за продовження оренди баз в Криму Чорноморським флотом Росії після 2017 року.

korespondent.net

No comments: