14 October, 2009

Бжезинський: Якщо Україна не вистоїть, Росія перетвориться в імперію

Відомий американський політолог Збіґнєв Бзежинський упевнений, що сильна Україна допоможе демократизувати Росію.

Про це він сказав в інтерв'ю Голосу Америки.

"Ми також маємо інші завдання, - а саме консолідація політичного плюралізму на території колишнього Радянського Союзу. Конкретно, - це підтримка Грузії і забезпечення того, щоб Україна не перетворилась у сателіт (Росії)", - зазначив він.

За словами Бжезинського, з іншого боку для США важлива співпраця з Росією.

"Виглядає з першого погляду, що ці завдання конфліктують один з одним, але фактично це не так. Оскільки, якщо Грузія вистоїть, якщо Україна процвітатиме, тоді збільшиться ймовірність того, що Росія в перспективі стане пост-імперіалістичною демократичною державою", - сказав він.

"Якщо ж Грузія чи Україна не вистоять, Росія знову перетвориться в імперію, зі зростаючими амбіціями, що зробить довготривалі взаємовигідні взаємини набагато складнішими", - пояснив Бжезинський.

Водночас він наголосив, що під час президентських виборів, на україну намагатимуться впливати ззовні.

"Україна зараз наближається до президентських виборів і ці вибори будуть маніпулюватись із-зовні з метою послаблення української незалежності, можливо навіть з метою перетворення України у сателіт чи навіть частину більшої імперіалістичної системи, навіть можливо до втрати частини території", - наголосив він.

"Я мушу чесно сказати, що відповідальність за захист української незалежності, в кінцевому підрахунку, лежить на плечах українців та української еліти", - наголосив він.

"Мене охоплює депресія, коли я спостерігаю за чварами у демократичному, про-незалежницькому таборі керівництва України, за внутрішніми міжусобицями та інтригами, які відкривають двері сторонньому гравцю маніпулювати внутрішньою політикою в Україні", - зазначив політолог.

Політолог також порівняв ситуацію в Україні із тією, що була в Польщі у XVIII столітті.

Тоді, за його словами, у Польщі "фактично домінувала аристократична, заможна еліта з різними особистими інтересами, і країною маніпулювали зовнішні сили - Прусія, Австрія та Росія".

"У результаті Польща втратила незалежність", - нагадав він.

pravda.com.ua

No comments: