09 October, 2009

Клаус підпише Лісабонський договір, якщо Прага отримає такі ж пільги як Лондон і Варшава

Клаус підпише Лісабонський договір, якщо Прага отримає такі ж пільги як Лондон і Варшава
Президент Чехії Вацлав Клаус підпише Лісабонський договір у випадку, якщо його країна зможе укласти домовленості, аналогічні тим, яких досягли у Брюсселі Великобританія і Польща.

Про це сьогодні, 9 жовтня, повідомив голова Європарламенту Єжи Бузек. За його словами, Прага хоче отримати право ухилятися від виконання частини документу, що стосується фундаментальних прав.

"Я зрозумів, що його (Клауса) прохання стосується надання Чеській Республіці таких же угод, (які уклали) Польща і Великобританія при ратифікації Розділу про фундаментальні права", - заявив Бузек на прес-конференції.

Як зазначає Reuters, Великобританія і Польща мають право ухилятися від необхідності дотримуватися деяких трудових прав.

Сам Вацлав Клаус заявив, що Чехія повинна уникнути можливих судових розглядів про права на післявоєнну власність. "Ми повинні отримати гарантію, що Лісабонський договір не призведе до скасування декретів Бенеша", - заявив він.

Декретами Бенеша називають низку постанов чехословацького уряду на чолі з президентом Едвардом Бенешем, ратифікованих у 1946 році, які призвели, зокрема, до позбавлення майна німецького населення Чехословакії і вигнання їх з країни.

За словами Вацлава Клауса, з підписанням Лісабонського договору близько трьох мільйонів вигнаних після Другої світової війни німців зможуть, не звертаючись до чеських судів, відразу ж подавати майнові позови до вищого Європейського суду.

Агентство Reuters зазначає, що Польща раніше також вимагала пільги частково внаслідок того, що німці можуть масово подати позови до Брюсселю.

Голова Європарламенту Єжи Бузек вже заявив, що працюватиме над пошуком вирішення проблеми. За його словами, "він спробує знайти розв’язання питання" під час майбутньої 10 жовтня у Варшаві зустрічі з прем’єр-міністром головуючої у ЄС Швеції Фредріком Рейнфельдтом і главою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, які, як і він, прибудуть до столиці Польщі для участі у церемонії підписання Лісабонського договору президентом Польщі.

Нагадаємо, раніше Брюссель надав пільги Ірландії, яка провалила перший референдум з ратифікації Лісабонського договору. Дубліну тепер не доведеться проводити легалізацію абортів, відміняти пільговий податковий режим і відмовлятися від військового нейтралітету. Крім того, Ірландія не буде позбавлена крісла у Єврокомісії.

***

Лісабонський договір (Treaty of Lisbon) був підписаний лідерами країн Євросоюзу в Португалії у грудні 2007 року. Він передбачає низку інституційних реформ Євросоюзу, включаючи запровадження посад президента і міністра закордонних справ ЄС. Проте для того, щоб договір набув чинності, необхідно, щоб документ схвалили усі держави ЄС.

korespondent.net

No comments: