12 October, 2009

МВС таки привчить працівників міліції не користуватися мовою ворожнечі

Досі непоодиноким є використання в повідомленнях українських ЗМІ заїжджених кліше на кшталт «грузини - крадії», «цигани - шахраї», «нігерійці - наркоторговці» і т.п., які перекочовують з недбало підготовлених повідомлень міліцейських Центрів зв'язків з громадськістю на шпальти газет та телеекрани всієї країни.

На жаль, серед деяких співробітників правоохоронних органів чітко укоріненою є точка зору про існування так званої «етнічної злочинності», притаманної представникам певних національностей, що мешкають в Україні. Частіше за все, до таких, «призвичаєних до скоєння правопорушень» етносів, у міліцейських кулуарах відносять циганів (ромів), кримських татар, так званих «осіб кавказької національності», а також вихідців з Африки та Азії. Нерідкі є й узагальнені висловлювання, які також стають стереотипами: «вони всі злодії», «вони всі захоплюють землю», «всі вони нелегали» тощо.

І статей, радіо- та телесюжетів, підготовлених за подібною схемою, можна навести десятки й сотні. При цьому чітко вираженою є тенденція, за якою такий підхід не використовується по відношенню до представників національностей, які є переважаючою більшістю в країні (так званої «титульної» нації») або регіоні: ви ніколи не побачите статтю, в якій би було зібрано факти про злочини та правопорушення, скоєні самими лише українцями (з чітким зазначенням національності зловмисників) або росіянами, хоча співзвучних матеріалів про «кримінальників-кавказців» або ромів чи то африканців - бозна скільки. Отже, таке перекручене подання інформації є нічим іншим, як застосуванням певного дискримінаційного підходу.

Роттердамська хартія 1996 р. «Охорона правопорядку силами поліції в поліетнічному суспільстві» попереджає: «Поліція повинна визнати, що поширення засобами масової інформації неточних відомостей і стереотипів самим негативним образом відбивається на відношенні населення до етнічних меншин... Потрібно мати на увазі небезпеку концентрації уваги на даних про рівень злочинності в групах етнічних меншин... Існує небезпека навішення кримінального ярлика на всю етнічну меншину. Стереотипні уявлення про криміналізованість етнічних меншин, швидше за все, будуть підхоплюватися популярною періодикою та іншими ЗМІ».

Українська журналістська спільнота має власний досвід у виробленні запобіжників щодо недопущення проявів мови ворожнечі. Так, у квітні 2001 р. на зустрічі журналістів південних регіонів України в Ялті була ухвалена «Декларація основних принципів роботи журналістів у поліетнічних суспільствах», в якій міститься такий припис: «Журналіст не має права акцентувати увагу на расовій, етнічній приналежності, політичних і релігійних переконаннях суб'єкта інформації... Особливо цей принцип належить до матеріалів про злочини, коли згадування приналежності підозрюваного чи злочинця до якоїсь релігійної, етнічної або іншої меншини може викликати негативне ставлення до цих груп».

Виходячи з того, що практика зазначення етнічного походження осіб у матеріалах про здійснення правопорушень і злочинів є недоречною, необґрунтованою та такою, що може спричинити порушення прав людини, оскільки виступає чинником, що зумовлює підсилення національної ненависті й ворожнечі в суспільстві, Громадська рада при ГУМВС України в Харківській області з питань забезпечення прав людини своїм рішенням від 18 листопада 2008 р. рекомендувала органам та структурним підрозділам ГУМВС України в Харківській області відмовитися від поширення інформації із зазначенням етнічного походження правопорушників та злочинців як вияву мови ворожнечі. І Харківський міліційний відділ зв'язків з громадськістю чітко взяв цю рекомендацію до виконання.

Ініціатива харків'ян була підтримана Громадською радою при МВС з питань забезпечення прав людини, яка на своєму засідання 24.12.2008 р. вирішила: «Рекомендувати ДЗГ та МД спільно з Громадською радою та правозахисними організаціями запровадити єдиний стиль представлення інформації щодо етнічного походження правопорушників. ДКЗ ввести в план службової підготовки питання про неприпустимість використання «мови ворожнечі» у відомчих ЗМІ та публічних виступах».

Однак, на сьогоднішній день це рішення виконується далеко не завжди. Побіжний аналіз матеріалів, розміщених навіть на сайті МВС, дозволяє дійти висновку, що статті із зазначенням національності порушників закону нікуди не зникли. Такі публікації, як Працівники ГУБОЗ в Києві затримали двох громадян Грузії, що перебували у міждержавному розшуку, «Позолотити ручки» тепер можуть і «блондинки», Зняла «порчу» разом з... грошима тощо, в яких «красномовно» описують про кримінальні дії, вчинені грузинами, ромами та представниками інших етнічних меншин та іноземців, впадають в очі досить часто, хоча після опублікування матеріалу МВС привчає працівників міліції не користуватися «мовою ворожнечі» їх кількість дещо зменшилась.

Отже, нагальним завданням є перетворити рекомендації Громадської ради при МВС на відомчий нормативний документ Міністерства, який би чітко закріпив такий припис:

1. Органам та структурним підрозділам МВС відмовитися від поширення інформації із зазначенням етнічного походження (національності, раси) правопорушників, злочинців та осіб, що підозрюються у скоєнні адмінправопорушень та кримінальних діянь.

2. ДЗГ та ВЗГ у своїх повідомленнях замість етнічного походження правопорушників зазначати лише їх характеристику за категоріями «громадянин України» та «не громадянин України».


Ці рекомендації були ще раз подані помічником Міністра МВС з прав людини в Харківській області Юрієм Чумаком в рамках роботи секції «Боротьба с дискримінацією, расизмом та ксенофобією» під час проведення Громадських слухань «Дотримання прав людини в діяльності МВС», що відбулися 2 жовтня 2009 р. у столичному Українському Домі. Хочеться сподіватися, що відповідна настанова МВС незабаром з'явиться та сприятиме врегулюванню даної проблеми.

Запровадження пропонованих заходів не потребуватиме жодних матеріальних витрат, убезпечить від поширення інформації, що зумовлює підсилення національної ненависті й ворожнечі в суспільстві, порушення прав людини, сприятиме покращенню іміджу МВС України як всередині держави, так і на міжнародному рівні.


Георгій Кобзар, XenoDocuments | telekrytyka.com.ua

No comments: