15 October, 2009

Українські правозахисники попросили Європу прихистити дітей-жертв розбещення в Артеку

Вінницька правозахисна група попросила Генпрокуратуру перевірити законність розголошення чиновниками конфіденційної інформації про дітей, які є потерпілими у справі про розбещення неповнолітніх в Артеку.

Також правозахисники зазначили, що через ЗМІ подальше проживання цих дітей в Україні неможливе.

Як говориться в повідомленні правозахисної групи, правозахисники також закликали ЗМІ негайно вилучити будь-які персональні дані про потерпілих, оскільки, на їхню думку, ЗМІ, оприлюднюючи ці дані, завдали дітям непоправної моральної травми і завдали шкоди їх репутації.

"На превеликий жаль, Вінницька правозахисна група змушена визнати, що українські мас-медіа з подачі цинічних політиків і підлих чиновників свідомо переступили межу дозволеного правом, і завдали дітям-жертвам сексуального насильства непоправної шкоди, фактично зробивши неможливим їх подальше проживання в Україні", - сказано в повідомленні.

Також правозахисники вважають неприпустимим розголошення імен підозрюваних до рішення суду. На думку Вінницької групи, органи прокуратури повинні перешкоджати розголошенню персональної інформації про причетних до цієї справи осіб, у тому числі шляхом звернення до суду.

Правозахисна група також звернулася до іноземних держав, членів Ради Європи з проханням розглянути можливість переселення постраждалих дітей з України.

Як повідомлялося, вчора, 14 жовтня, Президент України зажадав від Генпрокуратури, МВС і СБУ забезпечити об'єктивне розслідування кримінальної справи про розбещення дітей в Артеку. А міністр внутрішніх справ Юрій Луценко повідомив, що слідство отримало свідчення про те, що до справи про розбещення дітей в Криму причетні народні депутати. Також глава МВС повідомив, що ще в квітні цього року у справі про розбещення двох неповнолітніх дітей, які відпочивали в Артеку, висунуто звинувачення і затримано батька цих дітей, а троє працівників дитячого центру проходять у справі як свідки.

Водночас, гендиректор Артека Борис Новожилов заявив, що міністр внутрішніх справ не мав розкривати подробиці кримінальної справи про розбещення дітей і закликав Президента усунути Луценка від виконання обов'язків. А працівники Артека зажадали зняти депутатську недоторканність і притягнути до відповідальності двох нардепів за заяви про зґвалтування неповнолітніх на території табору.

Нагадаємо, що першими про зґвалтування двох дітей високопоставленими чиновниками в Артеку офіційно заявив нардеп-регіонал Вадим Колесніченко. Після цього в інтернет-виданнях з'явилася копія депутатського звернення до Ющенка, автором якої нібито є нардеп-бютівець Григорій Омельченко, у якому було зазначено подробиці цієї справи, зокрема, названо підозрюваних й обвинувачуваних. Сам Омельченко заявив, що не знає, як це звернення потрапило в ЗМІ.

korespondent.net

No comments: