08 October, 2009

55 Асамблея Атлантичної Ради у Києві

У Києві відкривається ювілейна 55 Асамблея Атлантичної Ради, що об’єднує десятки країн світу і є найбільшим форумом громадських організацій в галузі безпеки, який покликаний поширювати ідеї альянсу серед населення різних держав.

Обговорюються питання нових взаємин Росія-НАТО , афганське врегулювання, безпека у чорноморському реґіоні.

В порядку денному також українське питання в контексті наближення Києва до НАТО.

Один з організаторів проведення Асамблеї, президент Атлантичної Ради України Вадим Гречанінов сказав Бі-Бі-Сі, що українська влада практично нічого не робить, аби сприяти поширенню в суспільстві ідей НАТО.

Вадим Гречанінов: Це елемент зовнішньої політики, яким має керувати президент. Але він тільки гасла прогоолошує, водносчас організації роботи по-суті немає в державі. Минулого року були гроші на інформаційну політику. Цього року ні копійки немає. Міністерство, чиновники взагалі не працюють в цьому напрямі й не знають цієї проблеми. Не знають взагалі, що таке НАТО!

Бі-Бі-Сі: Деякі російські політики кажуть, що, за їхніми даними, 80 відсотків українців налаштовані проти НАТО, українські ліві теж стверджують, що кількість антинатовців в Україні збільшується. Які, на ваш погляд, тенденції в Україні?

Вадим Гречанінов: Я думаю, що це не зовсім вірно. Президент Ющенко говорив про 33% населення, яке виступає за НАТО. Може, десь так, біля 40%. Але і це низький показник. Я думаю, це головна причина того, що ми не можемо іти в НАТО. Тенденції, я думаю, "за" НАТО посилюється тому, що люди пізнають, отримують інформацію, розуміють, що там краще. Де наші керівники, які на загал і перед виборцями виступають про НАТО, відпочивають, лікуються, навчають дітей? Там! В країнах альянсу. Де вони купують землю, вкладають гроші в банки? Вони знають, що там краще. А чому ж людям кажуть інше?

Бі-Бі-Сі: Росія дедалі активніше співпрацює з НАТО. Зокрема, у проблемі взаємодії щодо Афганістану, надаючи НАТО транзитні можливості. Яку роль Україна може відіграти у афганському врегулюванні?

Вадим Гречанінов: Там працюють українські медики, технічні працівники. Є такі дані, що Ющенко прийняв рішення про збільшення кількості українських спеціалістів. Про те, щоб туди посилати збройні сили, поки що мова не йде. Я думаю, це рано для України. А взагалі я вважаю, що новий президент буде ухвалювати нове рішення з цього питання. Може, ми і подумаємо, тим паче, що це робиться за добровільною згодою військових.

Бі-Бі-Сі: Москва виступає за створення нової системи європейської безпеки. В той же час, маючи тісні контакти з НАТО. Чи не може Україна опинитися на узбіччі безпекових процесів в Європі?

Вадим Гречанінов: На сході від України посилюється ОДКБ, - Організація Ташкентського договору колективної безпеки. Там створюються збройні сили за прикладом Варшавського договору, організовуються дивізії, бригади, батальйони, які будуть розташовуватись на території Росії і будуть підпорядковуватися Москві. Що робити Україні? Така ситуація з НАТО склалася, що десь на кілька років усе загальмувалось. Говорять про позаблоковість і нейтралітет. Нейтралітет, поки Чорноморський флот на нашій території, неможливий. Ми що - будемо нейтральні, але під крилом Росії?

bbc.ua

No comments: