22 September, 2009

Колишні лідери європейських країн закликали ЄС допомогти Грузії повернути Абхазію і Південну Осетію

Колишні лідери деяких європейських країн закликали ЄС розробити стратегію, яка допоможе відновити територіальну цілісність Грузії.

Автори відкритого листа, який публікує у вівторок, 22 вересня, загальнонаціональна чеська газета Млада Фронта Днес, закликають "лідерів 27 демократичних держав Європейського Союзу запропонувати активну стратегію, яка б допомогла Грузії мирним шляхом повернути назад свої землі, відновити територіальну цілісність і досягти виведення російських підрозділів , дислокованих на грузинській землі ".

Лист підписали екс-президент Чехії Вацлав Гавел, колишній президент Литви Валдас Адамкус, екс-спікер Сейму Литви Вітаутас Ландсбергіс, колишній прем'єр Естонії Март Лаар, найстарший з династії Габсбургів, хто живе нині - 96-річний Отто фон Габсбург.

Колишні європейські політики зазначають, що ніхто не бажає конфронтації з Москвою і повернення до періоду холодної війни. "Однак, важливо, щоб Європейський Союз та його держави-члени вислали однозначний сигнал російському керівництву", йдеться в листі.

"Європейський Союз виник саме для того, щоб захищати від нових спроб Мюнхена і залізної завіси", пишуть колишні європейські політики.

Нагадаємо, наступного тижня міжнародна комісія ЄС опублікує доповідь про причини, передумови, хід та підсумки п'ятиденної війни в серпні 2008 року.

Напередодні газета Spiegel, посилаючись на неназваних дипломатів у Брюсселі, повідомила, що незалежна експертна комісія, скликана Євросоюзом у 2008 році для розслідування обставин війни в Південній Осетії, визнала, що вина за розв'язування конфлікту лежить на Грузії.

korespondent.net

No comments: