11 August, 2009

Window On Eurasia: Вісім причин, чому деякі росіяни хочуть стати громадянами України

Натяки патріарха Кирила на те, що він не проти отримати подвійне громадянство, наштовхнули активістів Російського націонал-демократичного руху (РНДР), націоналістичної, але не державної організації, на проведення опитування в регіонах Російської Федерації, що межують з Україною. - Хотіли б вони отримати українське громадянство чи ні, пише американська Window On Eurasia.

Оскільки журналісти обговорюють, чи захочуть українські жителі отримати російське громадянство, це одна з рідкісних спроб дізнатися з приводу жителів Росії - як би вони віднеслися до руху у зворотному напрямку. Число опитаних невелике, і покладатися на ці дані не можна, але пояснення, запропоновані активістами, інтригують.

Згідно з РНДР, є вісім причин, чому етнічні росіяни можуть мати бажання отримати українське громадянство.

По-перше, за словами представників руху, українське населення набагато однорідніше – слов’янське, якщо порівнювати з Російською Федерацією. Це дозволило б "етнічним росіянам відчувати себе комфортно". Тоді як в Росії "мирне і беззбройне слов’янське корінне населення" часто піддається нападам з боку "озброєних" угруповань з Кавказу, що провокує "міжетнічну війну". В Україні був зафіксований лише один випадок такого нападу, зазначають активісти РНДР.

По-друге, в Україні, на відміну від Російської Федерації, можна "вільно" реєструвати релігійні організації. Багатьом релігійним общинам, включаючи старовірців, важко, якщо не неможливо, здійснювати свою діяльність у Росії. Але ті ж самі люди, стверджують активісти РНДР, не матимуть жодних проблем в Україні.

По-третє, український уряд, на відміну від російського, не виступає проти титульної нації. Жоден високопоставлений український чиновник, кажуть активісти, не дозволить собі заявити, що "Україна не для українців". Тоді як майже усі високопосадовці Російської Федерації відзначаються заявами на кшталт: Росія - для росіян.

Більш того, активісти РНДР зазначають, що в Кримінальному кодексі України немає такої статті як параграф 282 у російському - відповідно до нього власті РФ, зазвичай, намагаються заборонити тих своїх опонентів, яких Москва зображає "екстремістами" або які "розпалюють ворожнечу" між етнічними і релігійними групами

По-четверте, "умови проходження служби в українській армії значно легші", ніж у російських військах. В Україні, заявляє РНДР, "практично немає випадків самогубств або смертей військовослужбовців".

П'яте: умови ведення бізнесу в Україні - цивілізованіші, ніж ті, що є в Росії. У Росії, зазначають у РНДР, "неможливо вести легальний бізнес", тому що підприємці змушені платити "бандитським структурам, які переважно складаються з працівників МВС, ФСБ і високопоставлених чиновників російського уряду".

Шосте: рівень злочинності набагато нижчий в Україні, аніж у Росії.

Сьоме: медичне обслуговування набагато "доступніше".

І восьме. За словами активістів РНДР, українські чоловіки живуть довше за російських - в середньому до 62 років. Тоді як російські вмирають приблизно у 59.

Стаття на сайті anvictory.org, що розповідає про ці висновки, також наводить дискусію про етнічних українців у Росії. Москва говорить, що їх менше трьох мільйонів, тоді як їх може бути втричі більше - не лише у прилеглих до України регіонах, але і на Далекому Сході, у регіоні, який українці називають "Зелений клин".

Коротко виклавши історію виникнення українських общин на території, яка зараз називається Російською Федерацією, сайт вказує на те, що російські власті зробили усе можливе для того, щоб змусити українців відмовитися від їхньої мови і національної ідентичності і стати росіянами - як етнічно, так і політично.

Наразі, йдеться там, відповідно до російської державної політики українська мова має статус "рідкісної мови". "Зараз у РФ є лише кілька українських шкіл (у Москві, у Білгородській області і в Краснодарському краю), і лише одна бібліотека української літератури у Москві".

Службовці цієї бібліотеки, продовжує anvictory.org, піддавалися переслідуванням не тільки за "пропаганду української мови і української культури", але також за "кілька листів, які вони написали Міністерству закордонних справ Російської Федерації і президентові України".

Більше того, на думку українських вчених, російські підручники дають сильно спотворений образ історії України - набагато більш сумнівний, ніж виклад російській історії українцями і іншими народами, на що часто скаржаться російські вчені, оглядачі і пропагандисти.

В результаті, багато етнічних українців в Російській Федерації також зацікавлені в отриманні українського громадянства з метою дістати можливість повернутися на батьківщину. - Це ще раз вказує на користь того, що висловлювання патріарха Кирила можуть мати непередбачувані наслідки.

rambler.ru

1 comment:

Anonymous said...

Які несенетниці.