17 August, 2009

Ruské tajné služby snažily ovlivnit veřejné mínění

Praha - Zástupce vojenského přidělence při ruském velvyslanectví v Praze byl vyhoštěn z České republiky, dalšímu diplomatovi české úřady doporučily, ať se už nevrací z dovolené. Uvedl to dnes server iDnes s odvoláním na diplomatické zdroje. Premiér Jan Fischer novinářům řekl, že tuto informaci nebude komentovat. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale označil české rozhodnutí za "další provokaci".

Vojenské zpravodajství údajně získalo informace, že oba diplomaté zřejmě pracují pro ruské tajné služby, napsal iDnes. České ministerstvo zahraničí ani velvyslanectví informaci nepotvrdily. Televize Nova uvedla, že údajní agenti se pokoušeli napojit na lidi z ministerstva obrany, zajímali se prý o vše, co se týká armády, zejména o americký radar.

"K informacím tohoto typu, ať už se staly, nebo nestaly, se ministerstvo nevyjadřuje," řekl iDnes.cz mluvčí ministerstva zahraniční Milan Řepka. Pro ČTK se vyjádřil v podobném duchu.

Podrobnosti nechtěla serveru sdělit ani vojenská tajná služba. "Vojenské zpravodajství hájí zájmy ČR v souladu se zákonem. Informace ze své operativní činnosti z přirozených důvodů nezveřejňuje," uvedl mluvčí Andrej Čírtek.

Ruský ministr zahraničí Lavrov v Astrachani, kde je s prezidentem Dmitrijem Medveděvem, na dotaz novinářů ohledně údajného vypovězení řekl: "Je to další provokace."

Už předtím zdroj z ruského ministerstva zahraničí agentuře ITAR-TASS řekl, že české rozhodnutí je "nepřívětivý akt, který nepřispěje k rozvoji přátelských vztahů" mezi oběma zeměmi.

Mluvčí ruské ambasády v Praze Vladimir Fjodorov původně řekl, že "o ničem takovém neví" a že "to bude nějaký nesmysl".

Oficiální vyhoštění je v diplomatickém světě jednou z nejostřejších reakcí na podezřelé aktivity cizích diplomatů. Většinou totiž následuje protiakce, tedy vyhoštění stejného počtu diplomatů ve stejných funkcích na druhé straně, připomíná server.

Častější je praxe, kdy je diplomatům, kteří pro zpravodajskou službu cizího státu pracují, naznačeno, aby raději sami odjeli a nevyvolávali diplomatický skandál. Právě tuto formu zvolily české úřady vůči druhému cizinci, jehož oficiální funkce není známa. Podle informací Mladé fronty Dnes se tento člověk do Česka již nevrátí.

Podle serveru pracuje na ruském velvyslanectví v Praze a na konzulátech v Brně a Karlových Varech asi 200 lidí. České tajné služby předpokládají, že téměř dvě třetiny z nich jsou zpravodajci.

Další Rusové působí v různých spolcích nebo obchodních zastoupeních. Na českém ministerstvu zahraničí je také oficiálně akreditována desítka ruských novinářů. Kolik těchto lidí pracuje pro ruskou rozvědku, lze jen hádat, konstatoval server.

Na stále stoupající aktivitu ruských špionů v Česku upozornila Bezpečnostní informační služba (BIS) i ve své poslední výroční zprávě za rok 2007. Podle ní se ruské tajné služby snažily ovlivnit veřejné mínění a vyvolat odpor proti vybudování amerického radaru v Brdech.

Ruští zpravodajci prý měli kromě toho zájem o citlivé informace o české ekonomice a kontakty na politiky a státní úředníky. "BIS konstatuje, že ruská špionážní činnost v ČR aktuálně dosahuje mimořádně vysoké intenzity a úrovně," uvádí civilní kontrarozvědka.

Razantní prohlášení české tajné služby vyvolalo velký rozruch, napsal server. BIS například poprvé jasně řekla, že ruské tajné služby v ČR provádějí takzvaná aktivní opatření - tedy že už situaci v Česku jen nepozorují, ale snaží se ji ovlivňovat.

Realita přitom bude podle odborníků mnohem vážnější, napsal server. Dodal, že informace se objevily ve zprávě určené pro veřejnost a tajná zpráva pro vládu obsahuje ještě ostřejší formulace. Zjištění BIS potvrdila v obdobné zprávě i vojenská kontrarozvědka.

Profil ke zprávě: Cizí diplomaté musejí odejít kvůli špionáži i politickým sporům Cizí diplomaté musejí odejít kvůli špionáži i politickým sporům

Autor: ČTK
www.ctk.cz

No comments: