17 August, 2009

МЗС: Українські спецслужби прекрасно знали, чим займається радник російського посольства

РФ Служба безпеки України має у своєму розпорядженні достатню доказову базу про діяльність, що не відповідає дипломатичному статусу радника-посланника посольства РФ Володимира Лисенка, який залишив країну.Про це заявив виконуючий обов'язки першого заступника міністра закордонних справ України Юрій Костенко.

Аналізуючи звернення російського президента Дмитра Медведєва до глави української держави Віктора Ющенка в частині висилки російського дипломата, Костенко на прес-клубі в понеділок наголосив, що "підстав в української сторони було достатньо".

"У даному конкретному випадку українські відповідні інституції чудово знали, чим займається радник російського посольства пан Лисенко ... фактаж повинна озвучити СБУ, але я вас запевняю в тому, що підстави були", - сказав український дипломат.

Він додав, що співробітники СБУ ці факти зафіксували і задокументували, а також неодноразово повідомляли про них російській стороні, починаючи ще з січня поточного року.

"Підстав було вище даху, і всі вони були донесені (до російської сторони)", - додав Костенко.

Також він пояснив, що в міжнародній дипломатичній практиці ніхто не вимагає пояснень при висилці дипломатів. "Це міжнародна практика, ніхто не вимагає пояснень, а тут ми повинні все це робити", - зробив акцент він.

Однак дипломат повідомив, що хотів би, щоб СБУ оприлюднила факти порушень з боку російських дипломатів. "Я б дуже хотів, щоб за будь-якого приводу СБУ оприлюднила всі ці справи, показала б українському електорату, українському народу", - зазначив Костенко.

Говорячи про генерального консула РФ в Одесі Олександра Грачова, дипломат повідомив, що рішення по його питанню було призупинено за численними проханнями представників російської сторони.

"Це означає, що продовжуватиметься робота, несумісна зі статусом дипломата, ми повернемося до цього питання", - підсумував він.

Як повідомлялося, радник посольства Росії в Україні Володимир Лисенко, який покинув Київ за рекомендацією МЗС України, і радник-посланник українського посольства Ігор Березкін, який виїхав з Москви в результаті відповідних дій Росії, фактично є персонами нон-ґрата.

korespondent.net

No comments: