26 August, 2009

ГО “Люстрація” закликає створити Громадський суд

25 серпня, Київ. У приміщенні СБУ відбувся круглий стіл на тему „Злочин Геноциду-Голодомору 1932-1933 рр. в Україні”, на який було запрошено голову ГО „Люстрація” Олега Осуховського.
На круглому столі голова ГО „Люстрація” Олег Осуховський висловив думку про доцільність створення в Україні Громадського суду, до складу якого повинні входити відомі, авторитетні, публічні люди з чистою, незаплямованою репутацією.

„До компетенції такого суду мають відноситися не лише питання Голодомору, але й політичних репресій, політичних вбивств, депортацій, п`ятої колони на Україні. Особливо важливими є оцінка та розслідування діяльності антиукраїнської влади в період незалежності, яка призвела до депопуляції українського населення, позбуття Чорноморського флоту, приватизації стратегічних підприємств, роззброєння української армії. Громадський суд має бути юридичною організацією, яка буде виносити усі згадані питання на розгляд громадської думки, а також звертатися з відповідними зверненнями в усі державні установи. Створення Громадського суду стане ще одним поштовхом до становлення громадянського суспільства в Україні, а в разі приходу націонал-патріотів до влади та прийняття закону України „Про Люстрацію” - фундаментом для Люстраційного суду”, - заявив Олег Осуховський.

Участь у роботі круглого столу взяли голова СБУ Валентин Наливайченко, експерти-правники у галузі українського та міжнародного права - уповноважений України в міжнародному суді ООН Володимир Василенко, суддя Федерального суду претензій США Богдан Футей та голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, які дали юридичну оцінку злочину Голодомору у контексті міжнародного права.

maidan.org.ua | Прес-служба ГО „Люстрація”

No comments: