25 July, 2009

ОБСЄ: Сталінізм був таким як фашизм

Джерело: http://wyborcza.pl/1,75248,6787511,OBWE__Stalinizm_byl_jak_III_Rzesza.html

У спеціальній резолюції Парламентського Зібрання Організації Безпеки і Співробітництва в Європі зрівняло злочини сталінізму і нацизму.
Москва є розлючена.

Засідаюче у Вільнюсі 385-особове Зібрання прийняло вчора резолюцію переважаючою більшістю голосів. У докyменті, що найбільше форсується Литвою і Словенією читаємо між іншим що "Європа ХХ століття утримувалася в кігтях двох великих тоталітарних режимів: нацистського і сталінського, що принесло людиновбивство, ламання прав людини і громадянських свобод, а також воєнні злочини і злочини проти людства".

Ми "закликаємо членів OБСЄ, щоби спільно виступали проти всіляких тоталітарних урядів і засуджували глорифікацію тоталітаризму" - стверджує резолюція. Країни співдружності закликали також до того, щоб встановити 23 серпня Днем Пам'яті Жертв Нацизму і Сталінізму. 23 серпня 1939 р. в Москві Ріббентроп і Молотов підписали пакт, який поділив Центральну Європу між III Рейхом і СРСР.

Хоча резолюції Зібрання не мають правової сили, по її прийняттю розпочалася бурхлива дискусія. - Ті, які зрівнюють нацизм і сталінізм, забувають, що за правління Сталіна СРСР поніс найбільші жертви і мав найбільший вклад у визволення Європи від фашизму - говорить газеті "Kommiersant" російський делегат в Зібранні Олександр Koзловський. Підтримує його Мішель Billout з Французької Комуністичної Партії: - Це змішування понять, яке не допоможе нам будувати спільне майбутнє.

Задоволення мають натомість депутати з Центральної і Східної Європи. Особливо ті з прибалтійських країн, яким два роки тому не вдалося провести подібну резолюцію в Раді Європи. - Ми засудили Сталіна і це є важливе. Ми не хотіли нікому завдавати травм та образ, ми хочемо справедливості для жертв війни і післявоєнних репресій - говорить литовська депутат Вілія Алекнайте Абрамікене.

На гнівному бурчанні росіян найімовірніше не закінчиться. Кремль вже декілька років обвинувачує OБСЄ, що замість піклуватися про безпеку Європи, займається допомогою "американській експансії на післярадянських територіях" і сприяє антиросійським інтригам.

На особливому контролі цензури особливо знаходяться спостерігачі ОБСЄ за виборами, які під час помаранчевої революції на Україні в 2004 р. підтвердили виборчі маніпуляції на користь промосковського кандидата на президента Віктора Януковича.
З приводу суперечок між Росією і OБСЄ спостерігачі Організації не приїхали на останні парламентські і президентські вибори в Росії. Кремль вже неодноразово грозив, що припинить сплачувати свої членські внески до казни ОБСЄ.

Переклад – Марія Якубович, e-mail: marijajakubowycz@gmail.com

No comments: