25 July, 2009

Джо Байден: Немає гарантії, що Росія не зробить якусь дурницю

Віце-президент США Джо Байден вважає, що Росія втратила колишню імперію. Про сьогодення і майбутнє цієї країни американський політик розповів в інтерв'ю The Wall Street Journal.

Вказуючи на слабкі місця Росії, віце-президент зазначає, що країна перебуває у становищі, коли "ситуація у світі змінюється, тоді як вони (росіяни - ред.) чіпляються за нестійке минуле".

На думку Байдена, поточну ситуацію в Росії можна порівняти з "втратою імперії", "втратою обличчя". При цьому він визнав, що Вашингтон повинен вибрати акуратний підхід до відносин із Москвою, навівши висловлювання свого батька: "Ніколи не заганяй людину в кут, якщо ти закриваєш їй єдиний вихід звідти".

Віце-президент США спрогнозував, що через неспроможність матеріально забезпечити існування ядерного арсеналу, Москва в підсумку буде змушена піти на його скорочення.

При цьому він заявив про відсутність гарантій, що Росія "не зробить якусь дурницю".

Джо Байден також констатував, що Росія поступово втрачає вплив на пострадянському просторі. Причиною тому є положення всередині країни. На підтвердження свого твердження віце-президент вказав на погіршення відносин Москви зі своїм союзником Білоруссю.

Він також заявив, що саме завдяки діям Росії, "які фактично є газовим шантажем", учасники проекту газопроводу Nabucco зуміли в підсумку домовитися про його створення.

Нагадаємо, що права рука президента США Джозеф Байден прибув в Україну 20 липня. 21 липня високий гість провів ряд зустрічей з провідними українськими політиками. Зокрема, Байден зустрівся з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, спікером парламенту Володимиром Литвином, лідером Партії регіонів Віктором Януковичем, а також одним із кандидатів на пост президента Арсенієм Яценюком.

Центральним заходом стала зустріч з Президентом Віктором Ющенком, під час якої Байден заявив, що Вашингтон, як і раніше, підтримує ідею вступу України в НАТО.

Після цього він відвідав з робочим візитом Грузію.

korespondent.net

No comments: