02 March, 2009

Виставка за кордоном: комунікації

Здебільшого ми відгукуємося на запрошення продемонструвати свої роботи, особливо коли самі роботи є а запрошення цікаве і акція обіцяє бути професійно організованою.

Як правило, сторона що запрошує бере на себе видатки з перевезенням робіт, на ваші квитки і перебування, друк запрошень чи каталогу, організовує вернісаж, пресу, рекламу у спеціалізованих виданнях.

Що вас чекає від моменту першої розмови, до відкриття і як це швидко і ефективно комунікувати?


0. Перекладач

Розшукайте його заздалегідь: це може бути вчитель англійської, ваш товариш, електронний перекладач translate.google.com чи спеціалізовані агенції, наприклад, perevodim.com.ua

У будь-якому разі, після невпевненого перекладу надайте на вичитку адекватному носію мови.


1. Фотографії робіт

ВІд самого початку підходьте до цього професійно: не змішуйте денне і штучне світло, використовуйте тканину від бліків (софтбокси), фото-парасольки, фотоапарат з максимальною (знайденою) роздільною здатністю і "прозорими" об‘єктивами, якісну плівку або слайд. Наприклад, коли фотографується картина, необхідно 2 джерела світла, котрі розташовуйте по сторонах під максимальним гострим кутом (приблизно 10-15 градусів до полотна) до картини. Тим самим ви врятуєтеся від небажаних бліків. Використовуйте вимірювач світла. Поекспериментуйте з витримкою, якщо є функція "брекетинг", вмикайте (отримаєте 3 однакові кадри з різною експозицією).

Врешті решт запросіть професійного фотографа. Котрий допоможе вам і надасть фотознімки як для вебу, так і для поліграфії (у максимальній якості).

Отримавши гарні знімки, переглянте, позначте номерами, напр. 00001, і підпишіть у форматі:

Номер каталогу: 00001

TITLE: назва твору
ARTIST: ім‘я, прізвище
CATEGORY: категорія (живопис, чи інше)
MATERIALS: матеріал (акрил, папір і т. д.)
SIZE: розмір h: 18 x w: 8.5 in / h: 45.7 x w: 21.6 cm (у інчах (дюймах) і сантиметрах, напишіть “10.5 cm in inches” у пошуку google.com і вам конвертує величини)
STYLE: стиль (наприклад, Contemporary (ca. 1945-present))
PRICE: ціна (як правило, не пишуть, або посилаються на галерею: Contact Gallery for Price)
GALLERY: галерея (назва, контакт 508-255-1330, Send Email)
ONLINE CATALOGUE(S): у якому каталозі, збірці, серії і т.д. (напр. Tree's Place Inventory Catalogue)

Можна додати рік виконання, за бажанням.

Закінчивши процес опису, відразу відправляйте текстовий файл на переклад, на початку вистачить англійська.


2. Електронна переписка


Хто має e-mail дуже добре, а хто ні, або хто хоче найліпший мейл у світі - реєструйте нову адресу на gmail.com (на неї ви, до речі, зможете перевести усі свої попередні електронні адреси).

Вам нададуть більш ніж 7 гігабайт простору і масу різних корисних сервісів Google: Picasa, Talk, Calendar, Docs, Video, Analytics і так далі. Порада, реєструйте на своє ім‘я і прізвище, варто українська латиницею, наприклад boris.chykulay@gmail.com

Адреси зі псевдо завжди сумнівно виглядають, перевірено.


3. Демонстрація портфоліо


обробка

Сфотографовані роботи необхідно довести до глядача. Варто у обрізати електронні фото, зкомпонувати.

Це легко зробити у безкоштовній супер-програмі Picasa, picasa.com (додаток до Gmail від Google, для PC) або iPhoto (для Mac). Більш професійні програми Adobe Lightroom, Photoshop, Aperture.

Наприклад, Picasa обробить ваші фото, з її допомогою ви впорядкуєте усі свої зображення до каталогів, підпишете мета-теги (ключові слова і не лише). Рекомендую це зробити як найшвидше для майбутнього оперативного пошуку необхідних файлів, альбомів.

Чим зручна Picasa ще: вона автоматично вам видає портфоліо для диску, для електронної пошти і на інтернет. Вибирайте, і лише натискайте кнопку.

інтернет


Крім локальної роботи на вашому комп‘ютері, Picasa може викласти фотографії в інтернет у своє / ваше сховище фотографій, автоматично.

У цьому разі ви матимете змогу надіслати на запит лише адресу вашого альбому в інтернеті на сторінках picasaweb.com

Крім нього існує гарний сервіс, скажімо спеціалізований для демонстрації авторського фото flickr.com Він дещо відрізняється зовнішнім дизайном, інтерфейсом, об‘ємом. Також дуже цікавий.

відео

Для відео можна використовувати сервери video.google.com або youtube.com або vimeo.com та інші

На перший ще можна закачати файли будь-якої ваги (використовуючи desktop uploader, програму, що завантажить файли з вашого комп‘ютера).

Приблизні рекомендації до файлів:

- MPEG4 (mp3 or mp4 audio) at 2 mbps
- MPEG2 (mp3 or mp4 audio) at 5 mbps
- 30 frames per second
- 640x480 resolution
- 4:3 frame
- de-interlace

Відзняти: від мобільного телефона (продумано використовуючи паузу для бажаних кадрів, щоби не монтувати), до фото і кінокамери.

Монтувати у iMovie, Final Cut (Mac) або Adobe Premiere (PC). Поклацайте, зрозумієте.


4. Резюме (ще його називають CV)

Згадайте у професійній біографії максимум важливого, за можливістю наступне:

Biography / біографія (коротко: народився, навчався, проживав/ю, та інше за бажанням)
Chronology / видатні дати у житті (премія, резиденція, критика, викладання і т.д.)
Solo Exhibitions / персональні виставки
Group Exhibitions / спільні виставки
Selected Catalogues / вибрані каталоги
Selected Books / вибрані книги
Selected Articles / вибрані статті
Artist Reviews / вибрані огляди
Artist Interviews / інтерв‘ю (відповідно збирайте "свою" пресу)
Museum and Public Collections / музейні чи приватні колекції
Contact / контакт

Знову ж таки, написавши, відразу надсилайте перекладачу. Подібні речі перекладаються дещо довше, чим банальні довідки чи новини, то ж заощаджуйте час.


5. Телефонні переговори

Звісно, йтиме мова про заощадження – використовуйте дзвінки через інтернет, наприклад, Київстар має код 815 далі номер 420603347626 (наприклад мій празький); у МТС код 000 і далі номер без нулів і плюсів. Лайф має гарний сервіс: 1 гривня у будь-який напрямок, перевірте. Коди інших операторів дізнайтеся у службі підтримки.

Також славнозвісний SKYPE. Програма на ваш комп, котра дозволить спілкуватися зі скайп-світом безкоштовно. Як правило, скайп нині стоїть вже на кожному комп‘ютері, то й дзвінок зі скайпу на скайп безкоштовний. Аналогічні сервіси: Google Talk, ICQ, Yahoo Messenger.

За допомогою SKYPE можна дзвонити і на нормальні телефони, платно але дуже дешево. Для цього банкісвькою карточкою купуєте у них на вебі skype.com кредит на 10 чи 25 євро.


6. Передача великих "поліграфічних" файлів

Досить часто виникає подібна проблема: мейлом не надішлеш, диск поштою йде довго. Вихід: файлообмінник.

Напевне, найпопулярніший rapidshare.com (200 мегабайт за один раз, це “вага” одного дуже гарного скана для поліграфії).

Закачуєте туди вашу кількість файлів і по закінченню закачки файлообмінник видає вам адресу / лінк / url файла. Копіюєте і надсилаєте електронкою лише зкопійовану адресу на файлообміннику. Як правило це тимчасова послуга, то ж наголосіть, щоб ваші файли скачали “на тому боці” якомога швидше. Приблизно за 10 днів файли знищуюються.

Для закачки використовуйте “найшвидший” інтернет, як правило воля-кабель.

Інші файлообмінники: sendspace.com або yousendit.com або megaupload.com



7. Самопоміч

блог


Це ваш щоденник. Його досить легко завести на різних серверах, наприклад, livejournal.com або blogspot.com або wordpress.com

Дехто заводить twitter.com можливо й правильно… Він такий мініні, для відповідей на запитання “Що ж ти робиш?”. Навіщо його завів пан Президент Ющенко, не розумію.

соціальні сітки

facebook.com або myspace.com

Соціальні сітки це ваша настінна дошка з‘єднана з іншими дошками ваших друзів. Там розмістити можна інформацію, календар, відео, фото а найголовніше – це безпосередній зв‘язок з друзями, колегами, партнерами, поціновувачами.

Наприклад, facebook у західних країнах кажуть у кожному “мобільному телефоні” :) Чим він ще цікавий – групами, сторінками прихильників, котрі можна самому створювати і дуже дешево рекламувати серед мільйонів користувачів цього сервісу.


Отже, дотогО, як кажуть чехи.


Борис Чикулай
спеціально для Гліба Вишеславського


P.S. Пропоную цю статтю тут продискутувати і створити доступу "Інструкцію для артиста". Мо допоможе?! ;)

No comments: