10 January, 2009

ЗРАДА ТИМОШЕНКО: Пані у білому міняє національні інтереси на власні політичні дивіденди

Заступник глави Секретаріату Президента України Роман БЕЗСМЕРТНИЙ вважає, що Москва штучно створила газову кризу в Україні, щоб прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО одержала політичні дивіденди.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Президента, за словами Р.БЕЗСМЕРТНОГО, загострення суперечки щодо постачання російського газу в Україну та країни Європи викликало велику стурбованість кожного українця, окрім прем`єр-міністра Ю.ТИМОШЕНКО, “яка вже два тижні вдає, ніби цієї проблеми зовсім не існує”.

При цьому Р.БЕЗСМЕРТНИЙ вказав, що саме на Кабінетові міністрів лежить цілковита відповідальність за чергове протистояння між Україною та Росією з газового питання. “Тому очевидне самоусунення прем`єра від участі у врегулюванні існуючих непорозумінь не лише дивує, а й викликає сумніви в тому, чи справді Ю.ТИМОШЕНКО діє в інтересах своєї держави”, - сказав він.

Р.БЕЗСМЕРТНИЙ відзначив, що прем`єр-міністр мала цілий рік, аби провести та успішно завершити українсько-російські переговори щодо обсягів і ціни імпортованого палива. “Президент ще на початку року дав урядові чіткі директиви щодо двостороннього діалогу з Москвою, виходячи з конкретних кількісних і цінових параметрів. Стрімке падіння ціни на нафту на світових ринках, від чого напряму залежить вартість газу, створило для України додаткові сприятливі можливості для укладання взаємовигідного контракту на постачання російського палива за реальну ринкову ціну”, - додав він.

Однак Ю.ТИМОШЕНКО, за словами Р.БЕЗСМЕРТНОГО, не змогла дати обґрунтованого пояснення, чому до кінця року газовий договір із Росією так і не був підписаний. “Вона і словом не згадує про власні обіцянки, які восени щедро роздавала перед телекамерами, про близьке документальне оформлення газових поставок на 2009 рік”, - заявив заступник глави Секретаріату Президента, додавши, що, таким чином, у цьому питанні вкотре підтвердилася “кричуща непрофесійність економічного блоку уряду, внаслідок чого Україна стала об`єктом грубого тиску та неприкритого шантажу з боку Кремля”.

«Нині, коли до українсько-російського газового конфлікту прикута увага всього світу, прем`єр-міністр України демонструє дивовижну апатію. Очевидно, вона просто не хоче зайвий раз нервувати В.ПУТІНА - свого колегу і негласного патрона. У ситуації, коли Росія поводиться як рекетир і здирник, керівник уряду зобов`язана рішуче стати на захист національних інтересів. Натомість Ю.ТИМОШЕНКО абсолютно свідомо відійшла в тінь, що фактично означає підігрування Москві в її сценарії «викручування рук» Києву. Тобто в час, коли Європа підтримує Україну у газовому протиборстві з Росією, наш прем`єр поводиться як спільник Кремля», - заявив Р.БЕЗСМЕРТНИЙ.

Заступник глави Секретаріату провів паралелі між нинішньою поведінкою Ю.ТИМОШЕНКО та її позицією під час конфлікту між Грузією і Росією влітку минулого року. Тоді, зазначив він, «прем`єр усіляко викручувалася, аби уникнути публічного засудження російської військової агресії проти суверенної Грузії. Адже Росія розгорнула бойові дії на Кавказі, зокрема, через прагнення блокувати можливості будівництва газопроводу з Центральної Азії в Європу, який дасть можливість європейським споживачам послабити свою вразливу залежність від російського газу”.

На думку Р.БЕЗСМЕРТНОГО, Москва штучно створила газову кризу в Україні, аби дати Ю.ТИМОШЕНКО додаткові козирі в її внутрішньополітичній боротьбі, у тому числі на майбутніх президентських виборах. “Адже саме на лідера «біло-сердечних» ставить Кремль як на головного суперника чинного глави держави, який ще до обрання на цю посаду викликав антипатію у російського керівництва. Зараз, в умовах економічної кризи, дефіцит газу створюється «під Ю.ТИМОШЕНКО», яка одержала ще один привід для широкого застосування в агітаційно-викривальній риториці”, - зазначив заступник глави Секретаріату Президента.

Він припустив, що прем`єр неодмінно скористається кризовою ситуацією із газопостачанням у власних політичних цілях. “Коли градус українсько-російської газової суперечки досягне максимальної позначки, а дефіцит палива для українських споживачів стане надто дошкульним, Ю.ТИМОШЕНКО перекладатиме відповідальність за це на Президента, щоб одержати нові політичні бонуси”, - спрогнозував Р.БЕЗСМЕРТНИЙ, зазначивши, що така тактика вже застосовувалася, коли прем`єр хотіла виправдатися за розкручену інфляцію та кризові явища в економіці.

«Отже, невдовзі вся країна може побачити черговий приклад того, як Ю.ТИМОШЕНКО міняє національні інтереси на власні політичні дивіденди. Адже тільки в умовах штучно створеної кризи нинішній прем`єр черпає для себе приводи для гучних звинувачень, які потім виявляються голослівними. Це дуже брудна гра без правил, в якій програє суспільство та держава. Така поведінка прем`єра хоча й прогнозована, проте неприйнятна», - наголосив Р.БЕЗМЕРТНИЙ.

unian.net

1 comment:

Anonymous said...

Ось чіткий текст Тимчасової технічної угоди між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» про умови здачі-приймання природного газу на прикордонних газовимірювальних станціях для транзиту його через територію України, а також передачі природного газу споживачам України в 2009 році:

НАК «Нафтогаз України» пропонує ВАТ «Газпром» забезпечити транзит європейським споживачам 318,5 млн. куб. м природного газу на добу.Згідно з документом, НАК пропонує російській стороні забезпечити щодобовий транзит газу через газовимірювальні станції (ГВС) "Валуйки" – в об`ємі 41 млн. куб. м, "Писаревка" – 45 млн. куб. м, "Суджа" – 187,5 млн. куб. м і "Сохрановка" (Ростовська обл.) – 46,5 млн. куб. м.

При цьому, згідно з проектом, «Газпром» має забезпечити в загальних обсягах газу, що передаються транзитом, 360 млн. куб. м природного газу на технологічні потреби ГТС України.

У свою чергу НАК «Нафтогаз України» зобов`язується впродовж 36 годин здійснити повну технічну підготовку газотранспортної системи і забезпечити транзит газу і його передачу ВАТ «Газпром» на вихідних ГВС у наступних об`ємах:

ГВС "Ужгород" (напрям Словаччина) - 186,6 млн.куб.м/доба

ГВС "Берегово" (Угорщина) - 23,7 млн.куб.м/доба

ГВС "Дроздовичі" (Польща) - 6,1 млн.куб.м/доба

ГВС "Орловка" (Румунія) - 66,3 млн.куб.м/доба

ГВС "Теково" (Румунія) - 0,6 млн.куб.м/доба.

Крім того, 12,7 млн.куб.м/доба через ГВС "Олексїївка", ГВС "Гребінники" подаватимуться споживачам Молдови.

Транзит газу в Балканському напрямі здійснюється територією Республіки Молдова через ГВС "Каушани", а також за лупингами, що належать ЗАТ «Газтранзит».

Проект угоди також передбачає, що кожна із сторін має право на отримання інформації з автоматичних обчислювачів ГВС. При цьому кожна із сторін забезпечує технічну можливість передачі такої інформації в автоматичному режимі контрагентові.

Згідно з проектом документа передбачається, що сторони до 1 лютого підпишуть контракт, а також технічну угоду на транзит природного газу через територію України в 2009 році.

Просимо усіх учасників сайту ГУРТОМ перекласти на мови, якими володієте і розіслати на всі можливі форуми, де є відповідна тема про ГАЗОВУ ВІЙНУ з Росією.
А також ось газова стратегія Росії: Шляхом ескалації газового конфлікту Росія намагається досягти чотирьох стратегічних цілей:

По-перше, покарати Президента України Віктора ЮЩЕНКА за його непоступливу і неприйнятну для Росії позицію щодо війни на Кавказі між Росією і Грузією, вступ України до НАТО, визнання Голодомору геноцидом українського народу.

По-друге, добитися, щоб Європейський Союз підтримував будівництво двох газопроводів в обхід України – на півночі і на півдні Європи.

По-третє, довівши ситуацію до банкрутства НАК “Нафтогаз”, взяти під контроль нашу газотранспортну систему.

І останнє: полягає у покращенні фінансового стану “Газпрому”, який останнім часом втратив понад 170 млрд. в своїй оцінці.

А для “Газпрому” це означатиме більш дорогі кредити: не по 4-5% як раніше, а по 20-25%. Також він не зможе розрахуватися за кредитами, які бралися під розробку нових родовищ. З іншого боку, ЄС у зв’язку з кризою приблизно на 30% скоротив споживання газу. Це суттєві втрати і для “Газпрому”, і для російської економіки.

Якщо ця стратегія буде реалізована, то Росія встановить контроль за українською економікою і, фактично, політикою.

У відповідь на це має бути українська стратегія. У цій ситуації треба вистояти, а для цього треба консолідувати зусилля всієї влади. Ми повинні домогтися підписання контрактів про постачання газу в Україну і про надійне транспортування палива до Європи.