27 January, 2009

СБУ знімає останні обмеження до документів радянського періоду

23 січня Президент України Віктор Ющенко підписав Указ “Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репересіями та голодоморами в Україні”, яким започатковано новий етап у відкритті раніше недоступної інформації. Указом передбачено скасування грифу секретності, накладеного радянськими структурами на документи, якщо вони не містять інформації, що є таємницею держави Україна.

У брифінгу, присвяченому цьому питанню, взяли участь в.о.Голови СБ України Валентин Наливайченко та директор Галузевого державного архіву СБУ Володимир В’ятрович.

«Від 23 січня цього року Україна більше не зберігає і не охороняє секретів карально-репресивної системи Радянського Союзу. Це означає, що СБУ як головний державний орган у сфері забезпечення охорони державної таємниці знімає радянський гриф таємності з усіх кримінальних справ, розпорядчих, статистичних, документів секретного діловодства та інших документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні з 1917 до 1991 рр.», - наголосив очільник СБУ.

Відповідно до Законодавства України не може належати до державної таємниці інформація про порушення прав і свобод громадян та незаконні дії органів державної влади. Лише в архівах СБУ мова йде про близько 800 тисяч томів з грифами «секретно» та «совершенно секретно», за якими стоять долі мільйонів людей, що стали жертвами тоталітарного комуністичного режиму. Крім роботи з власними архівами, СБУ як контролюючий орган в сфері державної таємниці здійснюватиме контроль зняття грифів секретності та виконання указу Президента іншими органами влади України.

Для реалізації Указу Президента В ГДА СБУ та в архівах при регіональних управліннях Служби буде підготовлено відповідні інструкції і розпочато інтенсивну роботу. “Ми беремо на себе зобов’язання завершити цю роботу за рік. Ми також будемо cтворювати експертні групи з провідних істориків, які визначатимуть історичну вартість документів та пріоритетність їх оприлюднення», - запевнив В. В’ятрович.

Директор Архіву СБУ представив колекцію документів Архіву, серед яких інструкції ЧК, “розстрільні списки”, карти-схеми депортацій, альбоми повстанських фотографій, доповідні КГБ для ЦК Компартії 70-х років про розвиток в Україні дисидентського руху.

“Ані як держслужбовець, ані як історик я не бачу, яку загрозу національним інтересам України становить розсекречення списків розстріляних в 1937, документів про масову депортацію з Західної України в рамках операції “Запад” у 1947 році чи колекції фотографій УПА з 1950-тих років”, - наголосив пан В’ятрович.

Керівник СБ України В.Наливайченко запевнив, що вже найближчим часом буде розсекречено і оприлюднено документи про діяльність агентурно-бойових груп НКВД у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській та інших областях, документи із справ проти повстанського руху «Берлога» 1940-50 рр., дисидентського руху «Блок» 1960-80 рр. Незабаром виходить книга «Павлоградське повстання. 1930р.» про масовий селянський антирадянський рух у Дніпропетровській області напередодні Голодомору.

“Саме створення відкритого доступу до матеріалів радянської карально-репресивної системи є найважливішою передумовою подолання наслідків тоталітаризму в країні. Завдяки цьому ми зможемо зняти суспільну напругу довкола питань українського минулого, сформувати фундамент для суспільної консолідації та незворотності демократичного розвитку України”, - наголосив В. Наливайченко.

maidan.org.ua

No comments: