25 November, 2008

Прага згадує Голодомор

22 листопада 2008 року на Ольшанському цвинтарі м.Прага відбулася акція «Запали свічку», присвячена вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1033 рр. в Україні. В акції взяли участь члени українських діаспорних організацій ЧР, представники чеської громадськості, співробітники Посольства України в ЧР.

Перед учасниками акції виступив Посол України в ЧР І.Д.Кулеба, який наголосив, що Голодомор визнали злочином та засудили вже багато країн, в тому числі й Чеська Республіка – у формі спеціальної постанови Палати депутатів Парламенту ЧР. Він нагадав також, що у цей час у Києві, по всій Україні запалали мільйони свічок, що злилися з полум’ям «Невгасимої свічки», яка пройшла 33 країнами світу та Україною.

Посол ознайомив присутніх із Зверненням Президента України В.А.Ющенка до світового українства та міжнародної спільноти з нагоди вшанування 75-х роковин Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Відбулося також поминальне богослужіння на честь пам’яті жертв Голодомору.

Подібні богослужіння було проведено 23 листопада 2008 року у греко-католицькій церкві Св.Клімента та православній церкві Панни Марії Українського Патріархату в м.Прага.

За сприяння Консульства України в м.Брно разом з відділенням україністики філософського факультету Брненського університету ім.Масарика та бібліотекою ім.Магени 21 листопада 2008 року було проведено презентацію книги Ганни Капустян «Пам’ять 33-го кличе молодих» за участю автора. Зазначене видання побудоване на спогадах свідків Голодомору 1932-1933 рр. в Україні. На презентації були присутні представники місцевих органів влади та громадськості, української громади в ЧР, викладачі та студенти Брненського університету ім.Масарика, а також науковці-україністи з Австрії, України, Польщі та Чехії - учасники Міжнародної конференції з україністики, присвяченої 15-річчю створення згаданого відділення україністики.

Відповідний тематичний урок 22 листопада 2008 року було проведено для слухачів створеної при Консульстві Суботньої української школи.

Відбулася також акція «Запали свічку».

www.mfa.gov.ua/czechia

1 comment:

Anonymous said...

прошу позначити від Вашого редактора:
Чехія не визнала Голодомор на Україні як геноцид Українського народу!