01 September, 2008

Радіо-новини від Алли Снігур "5 хвилин про Україну" від 01 вересня 2008

У понеділок о 19:25 на радіо Регіна слухайте українське мовлення – огляд найостанніших подій з України та навколо неї.
  • Україна і надалі постачатиме озброєння Грузії
  • МЗС України проти визнання Південної Осетії і Абхазії
  • Ющенко і Тимошенко окремо святкували День шахтаря
  • Форум українців отримує другу поспіль перемогу і очолює турнірну таблицю
  • Вечір «Родини» присвячений Дню Незалежності України
Україна і надалі готова постачати до Грузії озброєння, якщо не буде міжнародних заборон.
Про це заявив генеральний директор компанії “Укрспецекспорт” Сергій Бондарчук. Водночас він повідомив, що вся військова продукція, яка надходила до Тбілісі, пов’язана з обороною, а не нападом.
Він також спростував закиди на адресу Києва у поставках систем “Град” до Грузії.
Якщо грузинська сторона і надалі буде зацікавлена в отриманні якоїсь продукції з України, ми будемо відпрацьовувати це питання швидко і ефективно, сказав голова компанії “Укрспецекспорт” Сергій Бондарчук. Він повідомив, що Україна не порушувала жодних міжнародних заборон і правил, під час цих операцій.
За словами пана Бондарчука, до Грузії з України надходили переважно продукція оборонного призначення, а не нападу, а саме системи захисту від високоточної зброї, системи радіолокації.
Також голова “Укрспецекспорту” спростував закиди, які лунали із Цхінвалі у таємничому постачанні систем “Град”. Загалом, він зазначив, що до Грузії минулого року надійшло близько шести відсотків від обсягів військового українського експорту.
Бондарчук додав, що Україна співробітничає в плані постачань військової продукції з усіма країнами, крім заборонених ООН.
"Укрспецекспорт" - це єдиний уповноважений державою посередник у сфері експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення.
Міністерство закордонних справ України гостро засудило тих українських політиків, які висловилися за можливе визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії.
Лідер комуністів Петро Симоненко каже, що його фракція вже внесла таку пропозицію на можливий розгляд у Верховній Раді.
Про можливу підтримку таких кроків висловився також лідер Партії регіонів Віктор Янукович.
Міністерство закордонних справ назвало такі пропозиції провокативними, безвідповідальними і неприйнятними.
Президент Ющенко закликав українських політиків бути солідарними в оцінці подій у Грузії.
"Якщо у нас не буде солідарності щодо цілісності кордону, єдності країни, її суверенітету, я переконаний, що це буде колосальна загроза для стабільності будь-якої території. В тому числі і у нашому регіоні."

Напередодні Дня шахтаря, який відзначали у неділю, президент Ющенко і прем"єр Тимошенко взяли участь у його святкуванні на сході України.
Юлія Тимошенко відвідала з візитом Луганськ, а Віктор Ющенко взяв участь в урочистостях в Донецьку, де, зокрема, відвідав шахту з найновішим, за його словами, обладнанням в Україні.
Тим часом, гірники насторожено сприймають експеримент уряду із запровадженням погодинної праці шахтарів.
Як заявляв минулого тижня міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець, наразі передчасно робити остаточні висновки, оскільки отримано результати за перший місяць і заробітня плата шахтарів на шахтах, де проводиться експеримент зросла у середньому на 90 гривень.
Але самі гірники кажуть, що вони втратили стимул для того, щоб гарно працювати, а керівники вугільних підприємств кажуть, що вони змушені більше контролювати своїх підлеглих.
І цікава тенденція - цього року державні шахти працюють "із плюсом", а недержавні - "із мінусом". Це пояснюють великою кількістю аварій на недержавних шахтах
Празька галерея Зузук пропонує виставку робіт Олександра Гурістюка
Олександр Гурістюк від 1989 року працює у художніх майстернях при Рівнененській організації Національної спілки художників України.
Учасник обласних та всеукраїнських мистецьких виставок від 1990-х років. Персональні виставки — у Рівному (1990, 1994, 1999, 2000, 2004, 2006, 2007), Луцьку (1996, 1998), Києві (2000, 2001, 2006), Львові (2003), Любліні (Польща, 2004), Прешові (Словаччина, 2006). Учасник 2-го Міжнародного мистецького пленеру з нагоди святкування Дня міста Прешова (Словаччина) 28 травня — 9 червня 2006 року.
Виставку можете проглянути в галереї біля Карлового мосту, також твори Гурістюка на сайті www.zuzuk.cz

В неділю футбольний клуб “Форум українців ЧР” отримав впевнену перемогу над командою Нусле з рахунком 2:0. Матч відбувся за гарної погоди на домашньому полі Форуму в Шеберові. В результаті українці очолили турнірну таблицю із 6 очками. Другий рядок посідає 1999-Прага з 4-ма очками. Наступна гра відбудеться в суботу 6-го вересня в районі Лохков проти команди Сокол. Початок гри о 17:00.

Колектив Родина щоро запрошує на музично-театральне дійство “Любіть Україну, всім серцем любіть!”, яке відбудеться 14 вересня о 15 годині за адресою вул. Умєлецка 8, Прага-7 (за Парк готелем). У програмі – виступ колективу Родина, швецький стіл, танці. / www.rodyna.cz /

No comments: