14 July, 2008

Європа дасть Україні імпульс після схвалення кожної коми

Черговий раунд переговорів про нову угоду Україна-ЄС відбудеться 16 липня в Брюсселі.

Про це повідомив посол Франції в Україні Жан-Поль Везіан в інтерв'ю "Экономическим известиям".

"22 липня пройде засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ", - додав він.

За словами посла, на цих зустрічах будуть обговорюватися всі питання, що цікавлять українську сторону: назва самої угоди, європейська перспектива України і діалог про можливість безвізового режиму.

"Але навіть якщо головуюча в ЄС країна захоче дати додатковий імпульс цим питанням, у будь-якому випадку буде необхідно одержати консенсус усіх 27 країн-членів", - заявив Везіан.

"По кожному терміну, по кожному слову, по кожному визначенню, що міститься в тому чи іншому політичному документі. По кожній комі!", - підкреслив він.

На питання, як довго може зайняти переговорний процес з Україною про широку угоду, у контекст якої входить договір про зону вільної торгівлі, Везіан сказав, що відповісти на нього нелегко.

"Я був серед учасників зустрічі, на якій починалися переговори з цього приводу. Тоді єврокомісар з питань торгівлі Пітер Мандельсон висловився в тому сенсі, що в нас "не піде більше часу, ніж це необхідно на те, щоб вирішити дане питання", - сказав посол.

Везіан запропонував згадати, скільки часу знадобилося Україні, щоб закінчити переговори про вступ до СОТ.

"Цей процес тривав набагато довше, ніж усі припускали, але завершився успішно - 16 травня Україна стала повноправним членом СОТ. Я веду до того, що в будь-якому випадку необхідно пройти дорогу, не намагаючись вишукувати якісь обхідні або найкоротші шляхи", - пояснив посол.

"Швидкість просування в цьому питанні буде залежати і від того, як Україна буде виконувати зобов'язання, що вона взяла на себе стосовно СОТ. Мова йде, зокрема, про митні тарифи", - додав він.

Як відомо, депутати ухвалили закон про митні тарифи, згідно з яким тарифи України приводилися у відповідність з нормами СОТ, але по окремих категоріях товарів робилися виключення до 2009 року. Президент ветував даний закон.

"Україна багато чого чекає від ЄС. У свою чергу і ЄС бажав би від України виконання зобов'язань і обіцянок, що були дані в рамках договору про партнерство і співробітництво", - сказав Везіан.

"Зокрема, про реформи в сфері юстиції, що пов'язано з необхідністю стабільного правового поля для ведення бізнесу в Україні. Сьогодні це питання дуже ретельно відслідковується з боку ЄС", - додав він.

pravda.com.ua

No comments: