10 March, 2008

Алла Снігур: Огляд за 10 березня

Щопонеділка о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї. Доброго вечора. Вас вітає Алла Снігур.

105 років виповнилося п’ятого березня найстаршій українці Марії Сопронівні Братіцел.

Вона мешкає у селі Підлісівці на Вінничині. Разом з дочкою, якій 87-м, порається по хазяйству. Дочка каже, що мама зроду-віку в жодного лікаря не лікувалася. Марія Сопронівна хотіла б дожити до стодвадцятки. Молодим радить – молитися та ходити до церкви. Найстарший чоловік України та світу Григорій Нестор помер торік у віці 116-ти років.


Президент України Віктор Ющенко ініціює створення Шевченківської бібліотеки в селі Моринці на батьківщині Кобзаря.

Про це він заявив у Моринцях після покладення квітів до пам’ятника Шевченкові з нагоди 194-х роковин від дня народження поета. Ющенко закликав місцеву владу, Міністерство освіти й науки, Академію наук об’єднати зусилля для реалізації нових проектів у селі Моринці. За його словами, тут необхідно відкрити нову Шевченківську бібліотеку, яка зібрала б видання з усього світу, присвячені творчості Шевченка. Також Президент висловився за відкриття центру вивчення життя і творчості поета. Він висловив думку про те, що село Моринці, де народився Кобзар, повинно бути «селом номер один в Україні», після чого вручив комп’ютерну техніку місцевій бібліотеці, а також ключі від автомобіля для дільничної лікарні.


Верховна Рада України не ухвалила законопроектів щодо скасування посланецької недоторканности.

Оглядачі твердять, що відповідний закон не має шансів, бо навіть в коаліції ставлення до нього не однакове. Парламентський імунітет – це конституційна норма, а тож для її зміни потрібно не менше як 300 голосів. За нинішнього складу Верховної Ради такої кількости голосів зібрати не вдасться.


Польща традиційно підтримує євроатлантичні прагнення України та Грузії, заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, коментуючи відсутність консенсусу в НАТО з питання приєднання Києва та Тбілісі до Плану дій щодо членства в НАТО.

Туск визнав, що кілька членів альянсу скептично ставляться до приєднання цих двох. «Скептицизм відносно Грузії дещо більший, ніж відносно України», – зазначив польський прем'єр.


Майбутніх священиків Української Греко-Католицької Церкви навчатимуть і за спеціальним посібником «Міграція та проблеми торгівлі людьми».

Він стане в пригоді надто священикам з віддалених сіл, мешканці яких мало обізнані з небезпекою заробітчанства і часто радяться із своїми духовими пастирями. За роки незалежності сто тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми у 50-тьох країнах світу.


Власник італійського футбольного клубу «Мілан» Сільвіо Берлусконі повідомив, що хоче повернути до команди Андрія Шевченка.

Таку заяву Берлусконі зробив після того, як італійський «Мілан» не потрапив до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Причина поразки в тому, що «Мілану» бракує Рональдо та деяких інших гравців, вважає Берлусконі. А найкращим рішенням, заявив він, було б повернути до команди Андрія Шевченка, який грає за англійський клуб «Челсі».


Українським промисловим та аграрним підприємствам катастрофічно не вистачає висококваліфікованих фахівців.

Недоліки в системі освіти й низька платня ускладнюють ліквідацію такого дефіциту. На ситуацію на ринку праці вплинула й демографічна криза. Фахівців, що виходять на пенсію, стає дедалі складніше замінити молодими спеціалістами. На підприємствах до роботи доводиться залучати пенсіонерів віку і не тільки тому, що спільнота старішає, але й тому, що молодь не має достатньої кваліфікації.

Таким було українське мовлення сьогодні, 10 березня.


Читайте сторінку Форуму Українців ЧР www.ukraine.cz

No comments: