18 February, 2008

Новини від Алли Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 18 лютого

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» оприлюднила щорічний звіт щодо ситуації із свободою слова у світі. Фахівці відзначають, що попри зникнення політичної цензури, незалежна журналістика в Україні все ще не стала нормою. Спостерігаються як позитивні, так і неґативні тенденції. Позитив у тому, що є плюралізм, є різні формати новин, різна подача інформації.

З іншого боку, спостерігається негатив: інформаційний простір дуже поляризований політично, особливо гостро це відчувається перед виборами.

--
Євроінтеграція, як і членство в НАТО, неможлива без виконання зобов’язань, які Україна взяла на себе при вступі до Ради Європи. Про це нагадав представник генсека РЄ в Україні Оке Петерсон. «Членство в НАТО неможливе без виконання зобов’язань стосовно побудови демократії, забезпечення верховенства права і захисту прав людини», — наголосив він. Петерсон уточнив, що йдеться, зокрема, про копенгагенські критерії, які приймалися Євросоюзом на основі досвіду, напрацьованого Радою Європи.

--
Партія регіонів готова до «найрішучіших дій» проти вступу України до НАТО, заявив екс-керівник партійного штабу Борис Колесников. «Якщо влада не зважатиме на думку двох третин українців, то опозиція вдасться до вуличних акцій протесту, які, за словами Колесникова, будуть організовані з метою «добитися для України збереження позаблокового статусу».

Голова парламенту Арсеній Яценюк визначив нинішній понеділок як крайній термін для підписання угоди, яка б дозволила розблокувати Верховну Раду. Він не виключає розпуску Верховної Ради, якщо продовж тридцяти днів депутати не стануть до роботи. Яценюк послався на статтю Конституції, згідно з якою після завершення цього терміну в країні залишаться дві легітимні гілки влади - судова і президентська. Він додав, що не дозволить перетворити Раду на знаряддя для створення політичної кризи в країні.

--
Вшанування пам'ятi жертв Голодомору 1932-1933 рокiв вiдбудеться у 18-ох країнах свiту, повiдомив мiнiстр культури Василь Вовкун. Виступаючи на колегiї Мiнiстерства, він назвав цi заходи «важливим напрямом мiжнародної спiвпрацi». Крiм того, мiнiстр повiдомив, що в Українi в кожному обласному центрi буде створено музей Голодомору. У музеях буде представлено матерiали, пiдготованi Iнститутом Нацiональної Пам'ятi, а також мiсцевi матерiали.

Цей рік оголошено роком пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років, який забрав життя від 3-ох до 10-ох мільйонів українців.

--
Семеро звільнених машиністів харківського метро призупинило голодівку після того, як міністерство транспорту України пообціяло провести ревізію метрополітену і тимчасов звільнило з посади його начальника. Протестанти вимагають збільшення платні та поліпшення умов праці. Надто короткі інтервали між поїздками, як твердять вони, ставлять під загрозу життя пасажирів.

--
У посольстві України відбулася зустріч з відомою скульпторкою Марією Леонтович-Лошак, представницею славного вкраїнського роду Леонтовичів. Під час зустрічі їй було вручено лист-подяку посольства за багаторічну діяльність у галузі образотворчого мистецтва, популяризацію українських культурних надбань у світовому цивілізаційному просторі та особистий внесок в розбудову українсько-чеських культурних і гуманітарних зв’язків.

Марія Леонтович-лошак дістала також подяку Львівської галереї мистецтв за передані нею в дар галереї твори. У зустрічі взяли участь українські дипломати, представники чеської інтелігенції та української діаспори.

--
Празький Інститут міжнародних відносин та Посольство України запрошують на конференцію «П’ятнадцять років чесько-українських відносин і перспективи подальшого розвитку», яка відбудеться 7-го березня о 13-ій 30-ть в Міністерстві закордонних справ Чеської республіки на Лоретанському майдані, 5.

--
24-го лютого, в неділю, відбудеться традиційна українська забава «Маланка». Початок забави о 20-й годині. Адреса: Прага, Французька, 4. Організатори попереджають, що кількість місць обмежена, і радять замовляти квитки на телефонах 777 21 22 40, 222 254 476


Слухайте нас на Радіо Регіна і читайте www.ukraine.cz

No comments: