10 December, 2007

Проект „PRACEPROCIZINCE“ (робота для іноземців) пропонує безкоштовний пошук роботи для громадян з України

Усе більше чеських роботодавців розшукує працівників за кордонами Чехії, насамперед в Україні й Росії. Одночасно збільшується кількість установ, котрі спосередковують робочі місця для іноземців. Більш ніж 400 установ мають офіційну ліцензію від Міністерства праці і соціальних справ (МПСП) на пошук робітників за кордоном. Це є велика кількість, порівняно із закордонним досвідом, і аналітики Міжнародної організації про міграцію IOM і Міністерства внутрішніх справ, що займаються протидією нелегальній міграції, закликають до більшого контролю і зменшенню кількості агенцій. Щоби можна було виявити ті агенції, котрі незаконно вимагають плату за пошук роботи і працюють у так званій «клієнтській системі». За законом, за спосередкування роботи агенції мусить платити працедавець, у жодному випадку не майбутній працівник.

Здебільшого для іноземця вигідний безпосередній зв‘язок з працедавцем, який можна знайти на одному з інтернет-серверів, що спеціалізуються на пошуку закордонних спеціалістів. Поряд з комерційними сторінками успішно працює і безкоштовна аплікація www.praceprocizince.cz

Сайт є частиною інтегрованого порталу МПСП, на котрому є комплексна багатомовна інформація про систему працевлаштування іноземців у Чехії. Вигодою цієї аплікації є те, що вона інтегрована до баз данних державних бірж праці, на котрі усі працедавці за законом мусять надавати інформацію про вільні місця.

Бажаючі знайти роботу мають можливість з сотень пропозицій вибрати актуальні у тих роботодавців, котрі мають дозвіл на працевлаштування іноземців.

Пошукові фільтри працюють різними мовами: чеська, українська, англійська. Тексти оголошень автоматично перекладаються.

Таким чином іноземцям ця аплікація дозволяє самостійно, безкоштовно розшукувати роботу і відповідати на оголошення.

Сайт виник у рамках проекту Вибір кваліфікованих закордонних працівників, у рамках котрого іноземці з обраних країн, котрі в Чеській Республіці знайдуть роботу, мають можливість отримати вид на постійне перебування лише за 1,5 року.

Більше інформації на www.imigracecz.org

No comments: