05 December, 2007

На Заході розгоряється скандал щодо виборів з Путіним

На Заході розгоряється скандал, пов'язаний з оцінкою виборів до Державної думи Росії.

У вівторок президент США Джордж Буш повідомив, що висловив Володимиру Путіну щиру заклопотаність щодо виборів, що відбулися, пише "Комерсант".

"Я сказав (Володимиру Путіну), що ми щиро висловлюємо заклопотаність щодо цих виборів", - так описав свою телефонну розмову з президентом РФ Джордж Буш на прес-конференції в Білому домі.

Прес-служба президента Росії спростувала ці слова. Втім, і до Буша високопоставлені співробітники американської адміністрації не скупилися на різкі оцінки думських виборів.

Прес-секретар президента США Дана Періно заявила, що Буш не збирається телефонувати Путіну, щоб привітати його з успіхом на виборах, тому що, за її даними, "російський президент формально не був кандидатом".

Проте, вона "закликала Росію звернути особливу увагу на всі ті обвинувачення, що були висунуті на адресу влади". За словами Періно, ще рано казати про те, що США визнали результати виборів у Росії.

Держдеп США, розвиваючи її думку, заявив, що вкрай стурбований "використанням адміністративного ресурсу на користь "Єдиної Росії", упередженістю державних ЗМІ, залякуванням політичної опозиції і нерівних можливостей, наданих опозиції" і партії влади.

З вимогами, аналогічними американським, уже виступили Великобританія, Франція, Італія, Норвегія, Швеція і Швейцарія - вони пропонують російській владі провести розслідування за фактами порушень, про які заявляють спостерігачі й опозиціонери.

"Необхідно, щоб ЦВК РФ терміново провів розслідування по всіх обвинуваченнях у порушеннях. Якщо буде доведено, що вони справедливі, у цьому випадку вибори не можна вважати ні вільними, ні чесними", - заявив МЗС Британії.

"Зараз російській владі необхідно порозумітися і заспокоїти світове співтовариство", - вважає прем'єр Італії Романо Проді. МЗС Франції також висловив надію на те, що "російська влада проллє світло на те, що сталося".

Комісар ЄС із зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер заявила, що в ході виборів "мали місце порушення деяких фундаментальних прав, таких як свобода слова і свобода зборів".

А лідер фракції лібералів у Європарламенті Грем Уотсон і зовсім назвав Путіна "популістом із замашками диктатора, що відноситься до тієї ж категорії, що й Уго Чавес, тільки більш небезпечний".

Крім того, члени уряду Ангели Меркель у Німеччині, що вважається чи не найближчим партнером Москви на Заході, жорстко розкритикували думські вибори.

Офіційний представник уряду Томас Штег заявив: "Якщо судити за нашими стандартами, вибори не були ні вільними, ні демократичними, ні чесними. Росія не була демократією і не є нею".

З ним зненацька погодився і голова МЗС Німеччини Франк Вальтер Штайнмайер, близький соратник екс-канцлера Герхарда Шредера, у минулому голова його апарату.

pravda.com.ua

No comments: