20 November, 2007

Зденька Цайсова: "Дозвіл на постійне перебування у Чехії можливий за 1,5 роки"

Пропонуємо вашій увазі розмову зі Зденькою Цайсовою - керівницею проекту чеського Міністерства праці й соціальних справ Вибір кваліфікованих іноземних працівників. Розв’язанню проблем, які виникають у зв’язку із працевлаштуванням українців на теренах Чеської Республіки, слугував семінар для урядових установ та неурядових організацій України в рамках чеського пілотного проекту, що відбувся в Ужгороді 29 серпня. Пані Цайсова розповіла детальніше про цю подію:

«Це був семінар, який організувало чеське міністерство праці та соціальних відносин у співпраці з міжнародною організацією з питань міграції про легальне працевлаштування у Чехії. Ми його робили прямо на закрпатській Україні, щоб там пояснити чітко людям, як правильно працевлаштуватися в Чехії, головне – щоб це було легально.»

Закарпатський семінар був другим на території України. Зденька Цайсова нагадує:

« Минулого року ми робили також подібний семінар у Києві та на Тернопільщині. Туди приїжджають експерти з Чеської песпубліки й надають надійну інформацію про всі легальні шляхи міграції. Також ми там розмовляли про небезпеки нелегальної міграції, клієнтської системи.»

Як саме проходив цьогорічний семінар:

«Це було в Ужгороді. Але також відбулась пряма трансляція на регіональних телевізіях – М-студія Мукачевська та ужгородське телебачення Тиса. Дзвонили люди, прямо з нами спілкувалися, задавали питання, що їх цікавило.»

А що найбільше цікавило українців?

«Наприклад, як знайти роботу. Це саме головне. То ми їм пояснювали, що міністерство праці створило спеціальну веб аплікацію – інтернет сторінку www.praceprocizince.cz , де вони можуть знайти вільні вакансії від чеських роботодавців. Там є надійна інформація, оголошення перекладаються автоматично на українську мову. У кого є вдома інтернет, не треба шукати з ніяким клієнтом роботу собі у Чехії, а досить зайти на інтернет і подивитися, які вільні робочі місця пропонують чеські працедавці.»

А що робити тим, хто інтернетом не може користуватися?

«Міністерство праці проводить інформаційну кампанію в рамках пілотного проекту Вибір кваліфікованих іноземних працівників не тільки в Чехії, але також в Україні. Зокрема є безкоштовна телефонна лінія, де українці також можуть задавати свої питання, ми їм роздаємо листівки, брошури.»

Отож, безкоштовна телефонна лінія в Україні + 8 80 050 55 0 10 – це телефон для українців в Україні. У Чехії можете звертатися безпосередньо на адміністраційний відділ міністерства праці – Прага, вулиця Вишеградська 43 телефон 224 914 620 /621, 623, 629/

Зденька Цайсова додає:

«Взагалі інформацію про проект чеського міністерства праці Вибір кваліфікованих фноземних працівників ви знайдете на інтернет сторінках www.imigrace.cz. Там є вся інформація не тільки про цей проект, але також про його успішних учасників, які вже отримали постійне місце проживання у скороченому терміні. Це все на чотирьох мовах – чеською, англійською, російською та українською.»

Цілком у проекті чеського міністерства праці й соціальних справ на сьогодні є 828 учасників. Більше ніж 200 учасників з України. У проекті таким чином є найбільше громадян України. Їхня кількість найбільше зростає, каже Зденька Цайсова.

Проект міністерства праці постійно вдосконалюється. Пані Цайсова ознайомила нас з його новинкою, яка діє від травня цього року на основі постанови чеської влади:

«Цього року ми завели нову категорію. Стандартна категорія пілотного проекту – коли можуть його учасники та їх найближчі члени родини отримати дозвіл на постійне місце проживання у скороченому терміні два з половиною роки. Нова ж категорія стосується висококваліфікованих працівників – вони можуть отримати ПМП вже за півтора роки. Це скорочення, на мою думку, дуже істотне. Але вони повинні мати закінчену вищу освіту і працювати по фаху.»

Зі Зденькою Цайсовою розмовляла Алла Снігур.

No comments: