20 November, 2007

Ющенко посидів за партою з гербом і сказав українцям брати приклад з євреїв

Президент Віктор Ющенко закликає українців 24 листопада вшанувати пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

"24 листопада буде проведена загальнонаціональна акція "Запали свічку". Я закликаю о 16 годині цього дня в знак нашої шани до жертв цієї трагедії у своїй хаті, квартирі на підвіконні поставити запалену свічку. Це буде наша солідарність, пробудження нашої національної свідомості, національної пам’яті", - сказав Ющенко.

Він також закликав розгорнути кампанію зі збору свідчень про жертв Голодомору.

"Ми ще живемо в тому часі, коли свідки живі. Наш обов’язок – зібрати якнайбільше свідчень про Голодомор. Це обов’язок школи, учня, кожного громадянина", - сказав він.

При цьому президент зазначив, що за останній рік "силами студентів, школярів, робочих груп" було зібрано близько 1,5 мільйони свідчень про жертв трагедії.

"Нам треба знати, як це зробила єврейська нація, що під час Голокосту померло близько 6 мільйонів людей... Ми загубили від 7 до 10 мільйонів українців тільки за 1932-1933 роки.

Аналогічні свідчення, як зробила єврейська нація, має зробити українська. Нам треба зняти фільми, написати книги, відкрити десятки меморіалів, створити музей великого Голодомору, і не тільки в Києві", - сказав Ющенко.

"Нам говорили, що цього не було. Але ми не можемо жити з цією брехнею", - додав він.

Під час уроку Ющенко також розповів учням про причини Голодомору.

"В Україні і в 1929, і в 1930, і в 1931, і в 1932-1933 роках був врожай. Це була цілеспрямована політика сталінського режиму", - сказав він.

Ющенко також зачитав свідчення людей, що пережили Голодомор, а також навів статистичні дані, зокрема, щодо дитячої смертності під час цієї трагедії.

"За деякими неповними даними, смертність дітей досягала 50% від усіх, хто загинув під час Голодомору", - сказав він.

pravda.com.ua

No comments: