12 November, 2007

Українці в Італії закликають визнати Голодомор геноцидом


Відсьогодні, 12 листопада, українці в Італії починають проводити збір підписів із закликом до італійського парламенту визнати Голодомор 1932-33 рр. актом геноциду проти українського народу.

Ініціатором акції виступило Християнське товариство українців в Італії. Збір підписів проводиться серед українців, що проживають в Італії.

Крім визнання Голодомору геноцидом українська громада також просить обидві палати парламенту засудити винуватців жахливого злочину – радянський режим під керівництвом Сталіна та сприяти включенню до шкільних програм в Італії матеріалів про Голодомор.

«Ми хочемо з низів стимулювати італійську владу. Більшість українців, які живуть на Апеннінах, не є громадянами Італії, але вони створюють італійський соціальний добробут. Тому, я думаю, що політики повинні прислухатися до голосу народу», - пояснив голова товариства Олесь Городецький.

За даними світової доброчинної організації Карітас, в Італії проживають 195 тисяч громадян України. Однак, аз неофіційними джерелами, їх налічується понад півмільйона.

Як повідомлялося, Віктор Ющенко оголосив спеціальним указом 2007 рік роком увічнення пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр.

Нагадаємо, 1 листопада 34-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО, до складу якої входять 193 країни, одноголосно прийняла Резолюцію про Вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні.

7 листопада Сенат Національного конгресу Аргентинської Республіки ухвалив Декларацію про вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

31 жовтня Національний конгрес Республіки Еквадор на своєму засіданні 30 жовтня ухвалив резолюцію, якою визнав Голодомор в Україні 1932-1933 рр. актом геноциду українського народу.

Таким, чином Еквадор став 12 державою, що визнала Голодомор в Україні актом геноциду проти українського народу.

За оцінками деяких істориків, політично організований голод за рахунок конфіскації продовольства на початку 30-х років минулого століття забрав життя від 7 до 10 мільйонів жителів України, у тому числі близько 4 мільйонів дітей.

За матерiалами Радіо Свобода

No comments: