17 October, 2007

Іммігрантам найкраще живеться в Швеції, найгірше – в Латвії. Українським імміграніам найкраще ведеться в Португалії

Найкраще іммігрантам живеться в Швеції, найгірше – в Латвії. Такі результати дослідження Британської Ради і Групи з політики міграції, які проаналізували, як живуть іммігранти з третіх країн у країнах Євросоюзу, за винятком Болгарії і Румунії, та в Норвегії, Швейцарії і Канаді. Серед країн, де живе найбільший відсоток українців, найкраща картина щодо іммігрантів склалася в Португалії, яка зайняла друге місце в списку.Старі країни Євросоюзу очолюють список найкомфортніших країн для іммігрантів з-поза меж ЄС: за Швецією і Португалією йдуть Бельгія, Нідерланди і Фінляндія. Остання отримала однакову кількість очок з Канадою, яку часто використовують як приклад країни імміграції.

Дослідники оцінювали, наскільки доступним є для іммігрантів ринок праці, чи можуть вони об’єднатися зі своїми родинами, стати резидентами на тривалий термін, брати участь у політичному житті, отримувати громадянство та чи захищені вони від расизму і дискримінації. Найгірші результати вийшли в Латвії, на Кіпрі, в Австрії, Греції, Словаччині, Мальті, а також у Данії.

Усі досліджені східноєвропейські країни отримали не дуже високі бали за інтеграцію іммігрантів, виняток становить Словенія, яка посіла 11 місце у списку із 28, обігнавши таким чином Францію, Люксембург і Німеччину.

У дослідженні багато уроків. Хто готовий їх вивчати?

Директор Групи з політики міграції Ян Ніссен загалом критично оцінює результати дослідження: «За нашою шкалою можна охарактеризувати цілий клас як такий, що пройшов тільки половину шляху до вирішення завдання. Тож слід пройти ще половину шляху. Не слід забувати, що я, як учитель, бачив кращі класи і кращі роки».

У цілому країни ЄС не чинять перепон, коли надають іммігрантам дозвіл на довготермінове проживання, вони також здебільшого дозволяють об’єднуватися родинам та надають іммігрантам доступ до ринку праці – тоді, коли в цьому зацікавлений роботодавець. Гірше йдуть справи з участю іммігрантів у політичному житті та з наданням їм громадянства.

Не особливо дружніми до іммігрантів виявилися країни з найбільшим відсотком українців: Угорщина і Чехія (посіли 17 місце), безпосередньо після них ідуть Естонія, Литва і Польща, найгірші результати у Словаччини.

Депутат Європарламенту від Німеччини Джем Оздемір радить усім чиновникам, які займаються інтеграцією іммігрантів, звернути увагу на доповідь Британської ради і Групи з політики міграції, оскільки це дослідження показує, як можна покращити ситуацію.

radiosvoboda.org | Наталія Вікуліна, Брюссель, 12 жовтня 2007

No comments: