17 October, 2007

Чорногорія стає асоціативним членом ЄС

Cьогодні у Люксембурзі Чорногорія та Євросоюз підписали Угоду про стабілізацію та приєднання до ЄС. Ця міжнародна угода встановлює правові рамки щодо взаємної співпраці двох сторін та поступового наближення країни-кандидата до європейських стандартів.Цим документом розпочинається узаконення стосунків між Чорногорією та Євросоюзом. Він також має сприяти покращенню їхніх торговельних та економічних відносин.

Для того, щоб угода набула чинності, потрібна ратифікація парламентів усіх 27 держав-членів ЄС, а цей процес зазвичай триває від двох до чотирьох років. У Люксембурзі підписана і першу Тимчасову угоду, яка має допомогти подолати період від моменту підписання Угоди до її ратифікації в усіх парламентах держав-членів ЄС та ухвалення у європейському та чорногорському парламентах.

Чорногорський прем’єр Желько Штуранович заявив, що це великий день як для країни, так і для громадян Чорногорії. Наступного року Чорногорія планує подати офіційну аплікацію щодо членства у Євросоюзі.

Чільні європейські посадовці, португальський міністр Луіс Амадо та комісар у справах розширення ЄС Олі Рен підписання угоди оцінили як ключовий крок для зміцнення стосунків та інтеграції Чорногорії до європейських структур.

Олі Рен вважає, що ця угода має стати поштовхом для інших країн Західних Балкан. «Їх майбутнє у Євросоюзі», — сказав він.

Підписавши Угоду, Чорногорія, після Хорватії, Македонії й Албанії, стала четвертою країною Західних Балкан, яка заявила про своє бажання увійти до Європейського Союзу.

radiosvoboda.org | Анамарія Рамач, Белград, 15 жовтня 2007

No comments: