17 October, 2007

Правила гри для туристів: як вести себе в Карпатах

В обласному центрі Прикарпаття побачив світ буклет «Екотуризм у Карпатах: відпочинок з повагою до природи». У ньому викладені правила поведінки туристів у Карпатах.Фахівці у сфері туризму, а також ті, хто любить мандрувати горами, стверджують, що вже давно назріла потреба видати перелік правил поведінки туристів у Карпатах. Адже навіть ті, хто вважає себе досвідченими туристами, зчаста не знають, як себе вести, щоб не завдати шкоди унікальному гірському довкіллю.

Не ламай дерев, не рви квітів, не чіпай звірят, не засмічуй

Регіональний туристично-інформаційний центр разом з управлінням туризму Івано-Франківської обласної держадміністрації при підтримці Посольства Нідерландів в Україні врешті видали буклет під назвою «Екотуризм у Карпатах: відпочинок з повагою до природи». У ньому детальний перелік того, чого не можна робити в горах. Ідеться про те, щоб не ламати дерев, не рвати квітів, не брати на руки звірят, не засмічувати місця відпочинку та інше. У буклеті розповідається також, як, плануючи маршрут подорожі, слід заздалегідь врахувати перебування в заповідниках, національних парках, на території пам’яток природи.

Керівник Регіонального туристично-інформаційного центру Наталія Гасюк каже, що збірник порад для туристів перш за все спрямований на необхідність збереження природи.

Вплив людини на природу

Слова Наталії Гасюк, ініціатора видання буклету, підтверджує фахівець у сфері розвитку туризму на Івано-Франківщині Сергій Мар’єнко, який також брав участь у розробці цього видання. «Цей буклет стане помічником туриста і також допоможе туристам усвідомити вплив людини на природу”.

Буклет, який побачив світ в Івано-Франківську, видали 15-тисячним накладом. Його розповсюджують у приватних зелених садибах, туристичних базах, готелях безкоштовно. Усі, хто працює в галузі туризму в Карпатському регіоні, стверджують, що набір таких правил поведінки в горах – це не лише допомога туристам, але й вагомий крок для збереження унікальної природи українських Карпат.

radiosvoboda.org | Іван Костюк, Івано-Франківськ, 15 жовтня 2007

No comments: