17 October, 2007

Кримські татари віддали шану своєму захисникові. До 100-ліття генерала-дисидента Петра Григоренка

В Криму відзначали 100-ліття генерала-дисидента Петра Григоренка. Кримські татари вважають його своїм захисником і другом, українська громада автономії – національним героєм.

Спершу православна молитва, потім – мусульманська. В соту річницю народження дисидента і генерала Петра Григорунка біля його погруддя у Сімферополі було багатолюдно і гамірно. Представники української та кримськотатарської громад прийшли до постамента вшанувати пам’ять визначного правозахисника.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу, сам колишній дисидент, а нині – український парламентарій Мустафа Джемілєв каже, що роль Петра Григоренка у кримськотатарському національному русі – особлива. Завдяки Петру Григоренку і правозахисному рухові в СРСР, який він очолював, кримськотатарська проблема була виведена спершу на всесоюзний рівень, а потім – на міжнародний, каже пан Джемілєв. Завдяки Петру Григоренку не вдалося радянській владі створити міжнаціональну напругу між кримськими татарами та українцями. Хоча кримських татар, які поверталися, викидала з Криму і зносила бульдозерами будинки саме влада України, але кримські татари чітко бачили межу між чиновниками, що вислужувалися перед Кремлем, і справжніми представниками цього народу», - заявив Мустафа Джемілєв, додавши, що кримські татари вважають Петра Григоренка «не просто своїм другом, а кримськотатарською людиною».

Григоренко в Криму – як удома

Сьогодні окрім покладання вінків і квітів до погруддя генералу-дисиденту, в Сімферополі пройшла панахида, наукова-практична конференція і вечір-реквієм. У Саках місцеві активісти Меджлісу відкрили меморіальну дошку на будинку, де раніше зупинявся правозахисник. А завтра в Сімферополі за ініціативи української громади у деяких школах міста пройдуть «григоренківські уроки».

Андрій Григоренко, син генерала-дисидента, приїхав із США і каже, що в Криму він як удома. Хоча розуміє, що не всім кримчанам подобається постать його батька: «Я не думаю, що всі кримчани шанують пам’ять Петра Григоренка, бо знаю, що батьків пам’ятник обливали фарбою, були інші неприємності. Але кримські татари, українська громада, з якою я тут спілкуюся, всі поважають його і шанують. І це на мені відзеркалюється також», – сказав син правозахисника Андрій Григоренко.

Петро Григоренко народився 16 жовтня 1907 року на Запоріжжі, а помер в еміграції в США 21 лютого 1987 року. Військовий діяч, учасник 2 світової війни, генерал-майор, активіст дисидентського руху. Він всіляко підтримував національний рух кримськотатарського народу.

radiosvoboda.org | Володимир Притула, Сімферополь, 16 жовтня 2007

No comments: