23 October, 2007

Україна приєдналась до Багатонаціональних миротворчих сил Південно-Східної Європи

Міністр оборони Анатолій Гриценко повідомив, що Україна приєдналась до Багатонаціональних миротворчих сил Південно-Східної Європи. Проте, наголосив міністр, під час засідання Ради міністрів оборони країн ПСЄ не йшлося про направлення українських військовослужбовців до Афганістану.

«Під час засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи Україна приєдналась до угоди про спільні миротворчі сили», - сказав Гриценко. Він додав, що наступним етапом стане ратифікація відповідної угоди в парламенті України.

Глава Міноборони зазначив, що виконання конкретних місій буде ухвалюватися спільно командуванням миротворчої бригади і Генеральним штабом Збройних Сил України.

Анатолій Гриценко нагадав, що Україна у минулому році вже забезпечувала транспортування миротворчої бригади країн Південно-Східної Європи з Румунії в Афганістан та у зворотному напряму.

Він запевнив, що для України залишається пріоритетом зміцнення свого внеску у миротворчу діяльність для зміцнення безпеки на Європейському континенті.

Крім того, за його словами, учасники зустрічі зазначили, що Україна бере участь у всіх чотирьох операціях НАТО – на Балканах, в Іраку, в Афганістані та в операції Активні зусилля.

Водночас Міністр оборони України Анатолій Гриценко наголосив, що в рамках засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи не йшлося про направлення українських військовослужбовців до Афганістану.

«Під час зустрічі це питання у прямій постановці не обговорювалось… Мова йшла про інше: оскільки ми приєднались до спільних миротворчих сил, то тепер на наступному етапі ми визначимось як держава спільно з командуванням бригади, який саме буде внесок України на цьому етапі», - сказав Гриценко.

Він не виключив, що на цьому етапі Україна може залучити до виконання миротворчої місії в Афганістані штабних офіцерів, інженерні, медичні підрозділи тощо.

Гриценко підкреслив, що це багатонаціональне з’єднання, і які саме завдання воно виконуватиме, прийматиметься багатонаціональним консенсусом і обов’язково відповідно до національних законодавств.

Він зауважив, що, відповідно до українського законодавства, це рішення ухвалюватиметься урядом, Радою національної безпеки та оборони, Президентом і парламентом.

За матерiалами УНІАН

No comments: