14 August, 2007

Потік іноземних туристів до України зростає

9 з половиною мільйонів туристів завітали до України у першому півріччі цього року. Це на 27 відсотків або на 2 мільйони більше, ніж торік. Збільшення туристичного потоку експерти пояснюють покращенням інвестиційного клімату, безвізовим перетином кордонів для громадян країн ЄС та новими туристичними домовленостями з Росією.

Збільшення іноземних туристів до України у першому півріччі цього року в дежавному управлінні туризму та курортів пояснюєють зростанням на 40% кількості подорожей у власних справах. Так, найбільше інтуристів приїздить з країн СНД, зокрема, Росії та близького зарубіжжя: Польші, Молдови, Румунії та Бєларусі. Трохи менше з країн ЄС: Латвії, Естонії, Великобританії та Італії. З решти країн світу потік туристів до України, хоч і не значний - зріс на 150%, тобто на 402 тисячі людей.

Самі ж іноземці не приховують інтересу до України. Про мальовничу землю на пострадянському просторі чують щороку більше. Тому тепер охоче відвідують не лише столицю, але й інші історичні міста та регіони.

Спірас Цая, Турист з Австралії: "Я вже втретє в цій країні. Зараз багато моїх друзів мають намір подорожувати, зокрема, в Україну".

Антон Прокосень, турист з Бєларусі: "С нашей Беларусі я когда ехал, я очень много молодьіх людей встречал и все говорят тьі себя почувствуешь очень вольньім. И я себя тут так чувствую".

До кінця року спаду на туризм в Україні експерти не прогнозують. А для туристичних компаній - з кінця серпня розпочинається оксамитовий сезон. Тому запевняють: незабаром - новий потік іноземців, а від так і поповнення національної скарбниці.

Юлія Федирко, менеджер внутрішнього туризму: "В среднем турист среднего уровня тратит в сутки 200-300 доларів. Сюда включается проживание, питание, минимальніе екскурсии и развлечения".

Туроператори прогнозують: позитивна динамівка в"їздного потоку в Україну не лише збережеться, а й переросте за кілька років у туристичний бум. Підвалини ж закладено - Євро 2012.

Сергій Петренко, Рустам Хаджиєв. 5 канал

No comments: