23 August, 2007

Україні погрожує російський дипломат

МЗС України направив надстрокову ноту в зовнішньополітичне відомство Росії в зв'язку з висловленнями старшого радника посольства РФ в Україні Володимира Лисенка про статус Криму й умови тимчасового перебування Чорноморського флоту Росії на українській території.

МЗС України вважає, що такі висловлення є спробою зазіхання на незалежність і територіальну цілісність України, повідомляє в четвер прес-служба міністерства.

МЗС України звертається до МЗС Російської Федерації з вимогою надати офіційне підтвердження даної заяви, а також пояснення про відповідність висловлень російського дипломата офіційної позиції Росії.

У випадку офіційного підтвердження висловлень російського дипломата, МЗС України розгляне питання про його виселення з території України

У зв'язку з тимчасовою відсутністю посла РФ в Україні Віктора Чорномирдіна в МЗС України викликаний старший дипломат посольства РФ в Україні для надання пояснень.

Радник посольства Росії в Україні Володимир Лисенко в четвер у Києві заявив, що у випадку продовження тиску України на Чорноморський флот, що базується в Криму, Росія може почати перегляд Великого договору від 1997 року, що закріплює український статус півострова.

За його словами, Росія як жест доброї волі погодилася на проведення інвентаризації об'єктів ЧФ у Криму, чого домагався офіційний Київ, однак у Москві не потерплять подальшого тиску на Чорноморський флот.

"Росія не має зобов'язань перед Україною в процесі інвентаризації ЧФ. Це не було прописано у Великому договорі. Те, що Росія на це погодилася - це добра воля нашої сторони, ми йдемо назустріч Україні, і не потрібно нас обвинувачувати, що ми протидіємо цьому процесові", - сказав він.

У той же час посольство Російської Федерації в Україні спростовує інформацію про те, що Лисенко нібито заявив про перегляд великого договору між Росією й Україною.

Про це заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер прес-аташе російського посольства Олег Гришин.

"Ці слова були узяті з контексту і невірно інтерпретовані одним з інформаційних агентств", - сказав дипломат.

Радник-посланець російського диппредставництва Всеволод Лоскутов також спростував інформацію про висловленнях російського дипломата щодо можливості перегляду Великого договору 1997 року у випадку продовження тиску України на Чорноморський флот.

"Інтерфакс-Україна" | 23.08.2007 21:41___ www.ПРАВДА.com.ua

No comments: