20 July, 2007

Шестеро журналістів отруїлися в Ожидові

Журналісти отруїлися жовтим фосфором. Кореспондент.net 20 Липня 2007, 13:07

Журналістів, що прибули на місце аварії поїзда з фосфором у перших ешелонах, не повідомили про масштаби лиха та небезпеку. Зробленим аналізам вони не довіряють, натомість відчувають сильний біль.

Як повідомила кореспондент Нового каналу у Львові Світлана Хрущак, головний санітарний лікар Львівської області запевняв на місці аварії, що показники можуть перевищувати норму всього у два-три рази, «Казав, що це ледь-ледь може вплинути на шлунок, слизову оболонку». Почувши слова головного санітара області журналісти заспокоїлись.

Журналістка Нового каналу повідомила, що група репортерів, яка прибула на місце аварії потягу з фосфором першою, не бачила жодного загороджувального кордону працівників відповідних підрозділів, тож підходили до вагонів з хімречовиною надто близько. А це у свою чергу могло погано вплинути на їхню здоров’я. «Хлопці-оператори підходили за 10-20 метрів до місця аварії, і ніхто нічого їм не говорив про безпеку», – зауважила кореспондент Нового каналу.

Репортер телеканалу ІСТV Іван Кривий, що приїхав з першою групою журналістів, симптоми отруєння відчув невдовзі. Він пройшов обстеження у львівському військовому шпиталі. «Він не довіряє аналізам госпіталю, каже, що ним не дуже добре займалися. Через це поїхав до Києва на обстеження у клініку «Борис», – сказала Світлана Хрущак.

Власний кореспондент телеканалу «Інтер» у Львові Софія Гордієнко повідомила, що наразі проходить обстеження у клініці Львова. Вона не так сильно постраждала і має симптоми легкого отруєння. «На місці катастрофи ми бачили, що Олександр Кузьмук та Микола Рудьковський ходять без будь-якого захисту, респіраторів. Відтак ми вирішили, що й нам не потрібно користуватись респіраторами. Тим більше, журналістам їх ніхто не пропонував. У респіраторах ходив винятково медичний персонал», – розповіла журналістка.

Сама Світлана Хрущак приїхала до Ожидова наступного дня після катастрофи о 10 годині з другою групою журналістів: «Тут я перебувала за 200-300 метрів від цистерн з жовтим фосфором. Коли ми приїхали, вже за 100 метрів від катастрофи був кордон», – сказала журналістка.

Проте, як вона зазначила, не може бути й мови про якесь відшкодування, оскільки це одразу ж викличе появу закидів журналістам у тому, що вони спекулюють на ситуації.

«У той час думала тільки про те, щоб добре виконати свою роботу. От зараз нас питають, чи ми часом чогось не їли, чи не мали харчового отруєння. Ми не їли, бо навіть не мали часу думати про їжу! Єдине, що справді багато пили, бо води було достатньо, її довозили звідкись. І все. Тому жодного харчового отруєння у нас бути не могло», - сказала власкор Нового каналу.

Світлана Хрущак також поінформувала про симптоми отруєння .«Я лягаю на день-два у лікарню. У мене не дуже добрі аналізи, але ніхто не може ствердити, що причиною мого поганого самопочуття є перебування на місці катастрофи в Ожидові. Втім, той факт, що нас уже шестеро (троє журналістів і троє операторів телеканалів ICTV, Інтер та Новий канал) себе погано почуває, свідчить, що все далеко не так просто», – зауважила кореспондент.

Своє самопочуття Світлана Хрущак оцінила, як відносно нормальне, але за її твердженням, є всі симптоми отруєння жовтим фосфором: «Болить горло, відчуваю сухість у ньому, ниє печінка, нирки, маю постійну блювоту», – зауважила вона.

За матеріалами Західна інформаціна корпорація

No comments: