16 July, 2007

1 січня Чехія входить у Шенгенську зону

З 1 січня 2008 року для поїздок в Угорщину, Чехію, Польщу, Словаччину, Литву, Латвію, Естонію українцям доведеться оформлювати Шенгенську візу вартістю 35 євро.

У неділю міністри внутрішніх справ країн ЄС на зустрічі в австрійському Інсбруці остаточно вирішили, що з нового року 9 нових країн-членів ЄС (Польща, Мальта, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Литва, Латвія, Естонія) відкриють свої сухопутні і морські кордони з країнами Євросоюзу.

З 1 березня 2008 ці країни скасують прикордонний контроль і для авіарейсів, що прибувають із країн ЄС, пише газета "Сегодня".

Для України входження 9 нових країн у Шенгенську зону, у першу чергу, означає жорсткіший візовий режим із ними: раніше візи країн-сусідів українцям видавали протягом 1-7 робочих днів, а тепер цей термін збільшується до 10, крім того потрібна співбесіда.

Сама віза буде коштувати 35 євро, тоді як раніше візи в Чехію, Польщу, Словаччину, Литву, Латвію й Естонію видавалися безкоштовно, і тільки угорська коштує зараз 40 дол.

У той же час, одержавши Шенгенську візу, громадянин України зможе відвідати відразу 24 країни, що є членами Шенгенської угоди.

Крім 9 країн, про які сказано вище, свободою пересування можна буде скористатися в Бельгії, Франції, Голландії, Німеччині, Люксембургу, Іспанії, Португалії, Австрії, Греції, Данії, Фінляндії, Швеції, Ісландії та Норвегії.

У той же час, прикордонний і митний контроль на західних кордонах України, очевидно, підсилиться за рахунок перекидання туди підрозділів прикордонників і митників із західних, південних і північних кордонів сусідніх країн, а отже, автобуси й автомобілі будуть оглядати довше і ретельніше.

www.pravda.com.ua

2 comments:

Anonymous said...

Kazhut scho dlya inozemciv z tryvalym i dlouhodobym vse rivno treba bude pozhadaty na shengensku vizu shob jizdyty, bo richnix viz bude nedostatnjo. Poky sho rano radity.

xxx said...

цікаво, звідки інформація? але тут логіки немає - кордони відкриті, хто перевірить паспорт?